Zelenski traži još novca od evropskih lidera

6
Foto: president.gov.ua

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je liderima EU na novoj pomoći Kijevu u iznosu od 50 milijardi dolara, ali je odmah zatražio dodatni novac od Brisela.

– Nažalost, odgođeno je sprovođenje evropskog plana da se Ukrajini obezbijedi milion artiljerijskih punjenja. To je još jedan signal globalnog rivalstva u kojem Evropa ne može sebi da priušti da izgubi – rekao je Zelenski u obraćanju učesnicima Specijalnog samita EU putem video-veze.

Zelenski je naglasio da bi EU, nakon što je odobrila program finansijske podrške od 50 milijardi evra, koji pokriva period od tri godine, trebala da odobri dodatnu pomoć Kijevu, ali ovaj put preko Evropskog mirovnog fonda, koji primarno služi za obezbjeđivanje novca za vojnu podršku, uključujući obuku vojnika, prenio je TASS.

– To bi trebalo da bude najmanje pet milijardi evra godišnje, za period od četiri godine. To je očigledan prioritet – izjavio je Zelenski.

Lideri EU odobrili su danas izdvajanje 50 milijardi evra dugoročne budžetske pomoći Kijevu za sljedeće četiri godine. To znači da je podrška budžetu Ukrajine smanjena za oko 30 odsto u odnosu na nivo od prošle godine.