Zgrada Ministarstva inostranih poslova pripala „Željeznicama Federacije BiH“?

58
Foto: inforadar.ba

BiH izgubila je vlasništvo nad zgradom u kojoj je smješteno Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara, koja je sada pripala FBiH, odnosno „Željeznicama FBiH“, saznaje Srna.

Srna je uputila pitanje službi za informisanje Ministarstva inostranih poslova da odgovori da li je BiH izgubila pravo vlasništva nad zgradom u kojoj je smješteno Ministartvo, ali je javnost ostala uskraćena za zvaničan odgovor.

Poslanik HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mijo Matanović rekao je juče na sjednici Predstavničkog doma da ima saznanja da je BiH izgubila vlasništvo nad dijelom svoje imovine i to nad zgradom u kojoj je smješten MIP, te je postavio pitanje ministru Biseri Turković da li je to istina.

– U jeku rasprava o državnoj imovini, koja je u fokusu svih političkih aktera i međunarodnih zvaničnika, BiH je, po mojim saznanjima, izgubila dio imovine, u kojoj je smješen MIP, koje je ključna institucija BiH – rekao je Matanović.

Turkovićeva nije bila na sjednici Predstavničkog doma kada je postavljeno ovo poslaničko pitanje da bi odgovorila na njega, te se očekuje da to pismeno učini.

Matanović je pitao kako, zašto i na osnovu čega je došlo do uknjižavanja prava vlasništva i zašto su institucije BiH propustile da to spriječe.

Dok se godinama sa nivoa BiH atakuje na imovinu koja je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma pripala Republici Srpskoj, BiH je izgubila vlasništvo nad dijelom svoje imovine, i to nad zgradom u kojoj je smješteno Ministarstvo inostranih poslova BiH.