Žunić: BiH je pod okupacijom

44
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je da se, zbog djelovanja pojedinih centara moći iz dijelova međunarodne zajednice koja se promoviše kroz stavove njihovih ambasadora u BiH – može samo zaključiti da je BiH pod okupacijom.

Žunić je naveo da nepoštovanje Ustava i legalno izabranih predstavnika naroda, samovolja u tumačenju zakona, ničim utemeljene kazne prema pojedincima, pritisak na medije – nije ništa drugo nego okupacija i protektorat.

– Čak da zanemarimo činjenicu da Savjet za sprovođenje mira nije dejtonska kategorija, tijelo kao što je PIK je davno izgubilo potrebu da postoji, a ne da nelegalno jača svoju ulogu. Političar Šmit nije legalno izabran za visokog predstavnika i svi koji sjede u PIK-u su toga svjesni, ali izgleda da u ovim naopakim vremenima međunarodno pravo više nikome ništa ne znači niti ga obavezuje – rekao je Žunić.

On je dodao da ponekad pomisli da PIK svojim odlukama ne implementira mir nego produbljuje i izaziva nemir u BiH.

– Živimo u vremenu nepravde i sile, ali sam siguran da ono ne može vječno trajati i da će se okolnosti na međunarodnom planu značajno mijenjati. Važno je da politika koju vodi Republika Srpska sada bude mudra, ali i da niko nikada ne dozvoli bilo šta što će Republici uskratiti nadležnosti – istakao je Žunić.

On je naglasio da je Šmit tipičan instrument sile koja upravlja u BiH, te da je pitanje održavanja izbora u BiH bilo nesporno.

– Savjet ministara je završio proceduru u vezi sa budžetom, upućen je na Predsjedništvo. Šmit je presjekao taj legalni put da bi pokazao silu kroz nelegalno nametnute odluke – ocijenio je Žunić za Srnu.

On je konstatovao da je dobra stvar da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kroz djelovanje u Predsjedništvu BiH onemogućio ostvarivanje Šmitove želje za još jednim nametnutim zakonom koji bi samo stvorio nove tenzije a ne smirio i ovako komplikovanu političku situaciju.

– Jasno mi je i Šmit i PIK jedan dio svoje snage crpe i iz nejedinstva političkih partija u Srpskoj i servilnosti opozicije prema silama u međunarodnoj zajednici. Podržani tim antiustavnim i antipravnim silama i dva bošnjačka člana Presjedništva donose odluke kojima se poništava volja i stavovi srpskog i hrvatskog naroda u BiH. BiH ne može tako funkcionisati, može opstati samo na dogovoru i nerazumijevanju. Samo i jedino tako – zaključio je Žunić.