Žunić: BiH ne može da funkcioniše na preglasavanju

38
Foto: SRNA

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je danas da se grdno varaju oni koji smatraju da BiH može da funkcioniše na principu preglasavanja, a da oni iz Srpske koji to dozvoljavaju nemaju političku budućnost.

Žunić je novinarima, poslije sjednice Kolegijuma Narodne skupštine koji je posebnu sjednicu zakazao za sutra u 17.00 časova, rekao da će zasjedanje proteći u politikantstvu koje je opozicija započela već danas.

– Opozicija se izjasnila da neće podržati predloženi zaključak, odnosno ono što je uradio (srpski član Predsjedništva BiH) Milorad Dodik, a to je zaštita vitalnog interesa Srpske. To je jedna vrsta šizofrene politike jer oni pitanje preglasavanja srpskog člana Predsjedništva BiH doživljavaju kao politiku i odnos prema Dodiku – rekao je Žunić.

On je podsjetio da je opozicija prije nekoliko dana predložila deklaraciju u vezi sa situacijom u Crnoj Gori.

– Ona je išla u istom pravcu o čemu sutra treba da glasamo. Sada je napravljen konkretan potez i tiče se mjesta i vremena o kojem možemo odlučivati za razliku od njihove deklaracije koja je bila direktno usmjerena pritiv interesa Mitropoliije (crnogorsko-primorske) i pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori. Sutra treba da se pokaže prava podrška – naglasio je Žunić.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić ocijenio je da je nepotrebno proglašenje narušavanja vitalnog interesa Srpske zbog posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i najavio da ovaj klub neće podržati taj zaključak.

– To je nediplomatski potez. Ovo je nova nepotrebna predstava za javnost i o tome nema svrhe raspravljati. Predlagali smo da budu razdvojena dva zaključka jer su nespojiva. Smatramo da snage Fronteksa ne treba da dolaze na granice BiH, ali da se sa njima može sarađivati. Migrante treba propustiti kao mutnu vodu da izađe iz posude i da se na tome završi. Nećemo podržati prvi zaključak, a, ako se bude glasalo zajedno, onda nećemo podržati nijedan – rekao je Stanić.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Igor Crnadak istakao je da će poslanici te stranke učestvovati na posebnoj sjednici iako je na Kolegijumu glasao protiv dnevnog reda.

– Ova dva izjašnjenja Dodika su trebala da budu dvije tačke dnevnog reda. Nemoguće je u isti koš staviti odluku o sprečavanju dolaska jednog državnika u BiH i sporazum sa tako važnom agencijom kao što je Fronteks. Vitalni interes ne treba trošiti na to da li će neki državnik doći u posjetu ili ne – smatra Crnadak.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je danas da bi posebna sjednica parlamenta na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika trebalo da počne sutra u 17.00 časova.

Kolegijum je za ovu sjednicu utvrdio Prijedlog dnevnog reda sa jednom tačkom koja se odnosi na izjašnjenje o izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju zaključka i odluke Predsjedništva od 19. februara veoma štetnim po vitalne interese Srpske, saopšteno je iz Odsjeka Narodne skupštine Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Predloženo je da bude potvrđena izjava srpskog člana Predsjedništva BiH po kojoj je zaključak o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH 2. i 3. marta usvojen bez konsenzusa veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske.

Poslanici će se izjasniti i o prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH po kojoj je odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Fronteks na teritoriji.