Žunić: Centralizacija BiH ne smije biti dozvoljena

33
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da se antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH ogleda u odluci o poljoprivrednom zemljištu i usmjereno je ka centralizaciji BiH, što ne smije biti dozvoljeno.

– Time je narušena dejtonska struktura BiH u omjeru 49 prema 51 odsto. Nažalost, Ustavni sud BiH donosi političke odluke koje su usmjerene ka centralizaciji BiH i kako onda da govorimo o njihovoj legitimnosti – rekao je Žunić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, koja se održava na prijedlog predsjednika Srpske.

On je istakao da je Ustavni sud BiH politički instrument, a ne tumač Ustava BiH.

– Jasna je veza visokih predstavnika u BiH i Ustavnog suda BiH, iako evropski zvaničnici kažu da BiH ne može u EU sa međunarodnim protektoratom. Bošnjačka politička elita se ponaša kao nedoraslo dijete koje treba staratelja. Republici Srpskoj to nije potrebno, jer imamo sposobne ljude – dodao je Žunić.

On je naglasio da će sa ovakvim stavovima Bošnjaka sve manje biti BiH.

– Pred nama su teške odluke i ovo je pitanje sadašnje generacije političara koja budućim generacijma ne smije ostaviti neriješena pitanja – zaključio je Žunić.