Žunić: Dio međunarodne zajednice žrtve dijeli po imenu i prezimenu

26
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Šef Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je se da dio međunarodne zajednice žrtve dijeli po imenu i prezimenu i da srpske ne broje i ne priznaju, što potvrđuje i izjava šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera da „riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve“.

Žunić je rekao Srni da su zločin u Srebrenici, kolika god kontraveza bila u vezi sa njim, osudili svi srpski zvaničnici, a da sa druge strane niko nije osudio strašne zločine nad srpskim narodom.

– Ko je osudio ubistva djece u Bratuncu, logore po Konjicu ili stradanja i tamnovanja Srba po sarajevskim kazamtima? Da li je gospodin Satler čuo za ubistva civila na Čardaku kod Dervente, logore za Srbe na Rabiću, Sijekovac i stotine srpskih stratišta – upitao je Žunić.

On je dodao da se niko nije izvinio ni njemu što su mu oca kao civila iz stana odveli u logor sa brojnim derventskim Srbima, samo zato što su bili Srbi i to tri godine prije stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

– Meni i ne treba niko da se izvinjava i ja zbog toga nikoga ne mrzim i ničija pojava me ne vrijeđa. Iskreno žalim za svakom nevinom žrtvom i siguran sam da tako osjeća svaki normalan čovjek u BiH bilo kom narodu da pripada – istakao je Žunić.

On, kako kaže, nije siguran da u EU iskreno žale, jer bi se u suprotnom potrudili da objave pravu istinu o ratu u BiH u kojem su i direktno i indirektno učestvovali.

Žunić je naglasio da su za njega ljudi – ljudi, a zločinci – zločinci, kako god se zovu i prezivaju, te da Satler treba, u ime pojedinih zemalja EU, da se izvini svim narodima u BiH jer su u planiranju rata, medijskoj mašineriji, pa i u planiranju zločina učestvovale pojedine strukture iz tih zemalja, bez kojih rat u BiH ne bi bio ovako krvav i tragičan.

– Treba i da se izvini što nas i dalje koriste kao topovsko meso, samo sada u političkom ratu, što nas sve zajedno lažu da nas očekuju u EU, a sve rade da na ovim prostorima vječno vladaju tenzije jer to odgovara njegovim mentorima koji upravljaju svijetom – rekao je Žunić.

On je zaključio da je od njih potrebno izvinjenje jer su za njih sve žrtve u BiH bile igračke u njihovim rukama i alat za ostvarivanje njihovih planova.

Satler je u tekstu na blogu ambasadora EU u BiH napisao da „riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve“.