Žunić: Očekujem jedinstven stav o Ustavnom sudu BiH

18

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić očekuje da političke partije iz Srpske na posebnoj skupštinskoj sjednici zauzmu jedinstven stav o Ustavnom sudu BiH, koji, kako je rekao, djeluje mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da bude održana u ponedjeljak, 17. februara, i očekujem da budu usvojeni zajednički zaključci političkih partija iz Srpske o Ustavnom sudu BiH – rekao je Žunić Srni.

On je istakao da pitanje Ustavnog suda BiH prevazilazi stranačke teme i mimoilaženja.

– Ovdje je riječ o opstanku Republike Srpske, jer je Ustavni sud BiH nastavio sa praksom koju je do sada imao OHR. Moramo svi zajedno da se suprotstavimo ovakom djelovanju – dodao je Žunić.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske trebao bi sutra da utvrdi termin održavanja posebne skupštinske sjednice.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je juče da su najviši zvaničnici Srpske jednoglasno zaključili da predstavnici Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.