Žunić: SDS i PDP napali institucije Republike Srpske

102
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Šef Kluba poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je Srni da su SDS i PDP danas u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH gaženjem zaključaka Narodne skupštine izvršili napad na institucije Srpske.

Komentarišući podršku poslanika SDS-a i PDP-a da se u Predstavničkom domu BiH po hitnom postupku u proceduri nađe Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH u sadašnjem sastavu, Žunić je istakao da je to bila prilika da se vidi šta znači zavođenje reda u pravosuđu u režiji SDS-a i PDP-a i saradnji sa SDA i ostalim bošnjačkim partijama iz Federacije BiH.

– (Poslanik SDS Dragan) Mektić, ponukan svojim problemima i procesima koji se vode protiv njega, po hitnom postupku pokreće smjenu (Milana) Tegeltije, a sve je zasnovano na zaključku SDA kojim se traži smjena predsjednika VSTS-a zbog toga što je porisustvovao sastanku srpskih predstavnika sa (srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom) Dodikom u vezi sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske. Jasno je da je Mektić ispoštovao zaključak SDA, a ne Narodne skupštine Republike Srpske – rekao je Žunić.

On kaže da je iznenađen postupkom predsjednika SDS-a i PDP-a Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, koji su prihvatili da ovaj zakon ide u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku i time mu dali ulaznicu u parlament iako su glasali za zaključke Narodne skupštine što ih obavezuje da ih se pridržavaju.

– Politički obračun sa Tegeltijom mogli su da obave i ranije, imali su mnogo sjednica, ali je jasno da su sada reagovali na osnovu zaključka SDA i njihovog zahtjeva da on bude smijenjen zbog toga što poštuje zaključke Narodne skupštine Republike Srpske – naglasio je Žunić.

Prema njegovim riječima, preostaje da se vidi da li će predloženi zakon biti usvojen.

– Naša mogućnost odbrane postoji u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ali to ne briše činjenicu da je ovo udar na dogovor koji smo postigli i zaključke Narodne skupštine. Jasno je da SDS i PDP u dogovoru sa SDA narušavaju jedinstvo postignuto na sjednici Narodne skupštine – rekao je Žunić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je da se po hitnom postupku izjasni o Prijedlogu zakona o prestanku mandata VSTS-a u sadašnjem sastavu koji je predložio poslanik SDS-a Dragan Mektić.

Hitna procedura usvojena je sa 23 glasa „za“, 14 „protiv“ i jednim uzdržanim, odnosno uz dovoljnu opštu i entitetsku većinu. Hitnost su iz Republike Srpske podržali SDS, PDP i Adil Osmanović iz SDA.

Narodna skupština Republike Srpske ranije je donijela zaključak kojim su predstavnici Srpske obavezani da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.