Žunić: Srbi neće dozvoliti da nose prefiks „genocida“

12
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Igor Žunić rekao je da srpski narod nikada neće dozvoliti da njegovi potomci nose nekakav prefiks „genocida“ zbog svega onoga što se dešavalo u Srebrenici i u BiH.

Žunić je rekao da je izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine otkrio istinu o događajima u Srebrenici i okolini, zbog čega bi svi poslanici trebalo da ga podrže.

– Neka velika politika, koja pokušava da upravlja svijetom i koja ima neku svoju interesnu sferu, u pokušaju da opere svoju savjest, potpomognuta bošnjačkom naivnom politikom, otvorila je pitanje donošenja rezolucije o Srebrenici u UN – rekao je Žunić, tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o ovom izvještaju.

On je pozvao sve u BiH da razumiju da su zločini u proteklom ratu u BiH bili na svim stranama.

– Srpski narod može biti ponosan na sebe, svoje porijeklo i na sve ono što je jedan narod dao žrtvujući svoje živote da bi dao slobodu drugome od okupatora – istakao je Žunić.

On je izrazio žaljenje za svakim čovjekom koji je u proteklom ratu nastradao, bez obzira na njegovu nacionalnu i vjersku pripadnost.

Perić Romić: Rezolucija pokušaj nekih da „saperu krv za svojih ruku“

Poslanik SNSD-a Ranka Perić Romić smatra da namjera donošenja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN predstavlja pokušaj nekih da „saperu krv za svojih ruku“.

– U Srebrenici se dogodio ratni zločin, a ne genocid kako to neki žele da nametnu srpskom narodu – istakla je Romićeva.

Todorović: Pojam genocida neće moći biti prikačen srpskom narodu

Šef Poslaničkog kluba SP Srđan Todorović smatra da je neprihvatljivo da se srpskom narodu pokušava nametnuti teza genociodnog naroda u Srebrenici.

– Ni pod kakvim uslovima pojam genocida neće moći biti prikačen srpskom narodu – istakao je Todorović.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je rasprava o izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.