Novaković Bursać: Dolazak predstavnika Zelenih degradirajući za Parlamentarnu skupštinu BiH

61
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da je dolazak predstavnika grupe Zelenih u Evropskom parlamentu da razgovaraju sa Interresornom radnom grupom za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, sasvim neprikladan format, degradirajući za Parlamentarnu skupštinu BiH.

– Ranije smo obavili razgovore sa zvaničnim predstavnicima EU, a ako nastavimo ovim tempom i u istom maniru, mogli bismo doći u situaciju da primamo jednog po jednog od 705 poslanika Evropskog parlamenta – rekla je Bursaćeva za Politiku.

Ona je ukazala da su evroparlamentarci iz grupe Zelenih bili potpisnici pisma upućenog komesaru EU Žozepu Borelju u kojem su iznijeli netačne i neprikladne kvalifikacije u vezi sa procesima u BiH.

– Sugerisali su sankcije i zahtijevali smjene izabranih zvaničnika, konkretno srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Ne znam zašto takvim parlamentarcima davati povod da i unutar BiH iznose stavove istovjetne politici koju zagovaraju SDA Bakira Izetbegovića i ostale bošnjačke partije – rekla je Bursaćeva.

Za Bursaćevu je sporna i praksa u kojoj predsjedavajuća Interresorne radne grupe Alma Čolo omogućava gotovo svima koji se najave da razgovaraju sa članovima ove grupe, što je praksa kakva se sigurno neće sresti u nekim drugim parlamentima.

U Sarajevu je juče održan sastanak poslanika grupe Zelenih/EFA u Evropskom parlamentu Roma Franca i Tomasa Vajca sa Interresornom radnom grupom za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH na kojem nisu učestvovali članovi ovog tijela iz Republike Srpske.