Dudaković ne može na suđenje zbog zdravstvenog stanja, a može da vozi – učestvovao u udesu

40
Foto: nspm.rs

Bivši komandant Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković, prema mišljenju ljekara, zbog zdravstvenog stanja ne može da dolazi i prati suđenje po optužnici koja ga tereti za ubistva Srba u Krajini, ali ga to nije spriječilo da vozi, pa čak i da učestvuje u saobraćajnoj nesreći, piše „Glas Srpske“.

Dudakovićev advokat Asim Crnalić rekao je da je njegov klijent doživio saobraćajnu nesreću i da se čekaju određeni nalazi vještaka.

– Upravo zbog toga što je u lošem zdravstvenom stanju imao je saobraćajnu nesreću. Ne znam kada je to tačno bilo, niti gdje, a nedavno sam i ja saznao. Upozorio sam ga da ne smije voziti, zaista nije čovjek koji smije da vozi jer ima tri vrste terapija. On je bolesnik i to ozbiljan bolesnik – naveo je Crnalić.

Govoreći o sposobnosti Dudakovića da prati sudski proces, Crnalić je naveo da su nalazi i mišljenja predavani Sudu, te je ocijenjeno da postoje razlozi zbog kojih u iduća četiri mjeseca ne može da prisustvuje glavnoj raspravi.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić rekao je da je potpuno nevjerovatno da je, prema informacijama koje su dobili, Dudaković vozio automobil i imao saobraćajnu nesreću.

– Može da vozi, ali ne može da učestvuje u sudskom procesu. Istina je da može – rekao je Kojić.

On je dodao da se ne može oteti mišljenju da Sud BiH ima prste u svemu.

– Postoji očigledna bojazan za Dudakovića i odbranu, imajući u vidu sve dokaze i izjave svjedoka, da je osuđujuća presuda jedina realna. Jasno nam je da koriste sve da bi produžili proces, da ne dođe do osuđujuće presude – istakao je Kojić.

On je podsjetio da je, kada su počela ročišta poslije prvog talasa virusa korona, jedino bilo stopirano u predmetu „Dudaković“.

– Uputili smo pismo predsjedniku Suda BiH, nudili čak i da snosimo troškove testiranja za lica koja će toga dana biti prisutna na ročištu u Sudu BiH – naveo je Kojić i dodao da je sada, kada se došlo u situaciju da se sa grupom postupajućih tužilaca dolazi do optužnica, na scenu stupio Sud BiH.

Kojić je podsjetio i da je Republički centar, u skladu sa svojim nadležnostima, aktivno učestvovao u istrazi i dostavljanju brojnih dokaza o zločinima pod Dudakovićevom komandom u zapadnokrajiškim opštinama.

– Insistiramo na tome da se brže radi. Neke nalaze vještaka, doktora čekamo po tri, četiri mjeseca, što je apsurdno i nevjerovatno. Ako nije sposoban, sve to je mogao pribaviti dok nisu održavana ročišta, ali se čekalo prvo da Sud maksimalno oduži proces zbog pandemije, da bi sada ušli u fazu da se ponovo svjesno odugovlači – istakao je Kojić.

Posljednje ročište održano je u ponedjeljak, 18. jula, ali se ni Dudaković, ni vještak nisu pojavili. Rečeno je da bi nalazi vještaka mogli biti za četiri mjeseca, tako da novo ročište očekuju u decembru.

Sudija Željka Marenić navela je da je Dudaković dostavljao dokumentaciju prema kojoj mu zdravlje nije bolje, te da mu je zbog onkološke i kardiološke bolesti preporučeno strogo mirovanje.

Dudaković i petnaestorica pripadnika i komandanata Petog korpusa optuženi su za zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine.

Osim Atifa Dudakovića, za zločine u Bosanskom Petrovcu, Bosanskoj Krupi, Ključu, Sanskom Mostu optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Protiv Aleta Hodžića predmet je razdvojen zbog nalaza vještačenja.