Radanović: Ambijent u Sarajevu podsjeća na sve što je rađeno pod ratnom muslimanskom zastavom

43
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović istakao je da je retorika u kojoj bošnjački lideri govore da se oni bore za državu BiH u stvari borba za islamsku dominaciju u BiH.

Radanović je izrazio nadu da je i predstavnicima diplomatskog kora u BiH barem malo jasnije da Bošnjaci žele samo državu u kojoj će oni upravljati, i da je koncept bošnjačke politike koncept bošnjačke muslimanske dominacije nad Srbima pravoslavcima.

– Srbima je odavno jasno da Bošnjaci žele samo državu Bošnjaka, u kojoj bi Srbi bili manjina, bez prava da odlučuju – naveo je Radanović.

Radanović je istakao da su večerašnji protesti u federalnom Sarajevu, koji su organizovale bošnjačke političke partije i na kojima je dominirala ratna muslimanska zastava BiH, zaplašili svakog Srbina povratnika u Federaciju.

– U tom Sarajevu pod muslimanskom kontrolom i pod tom njihovom zastavom nestala su i ubijena 834 Srbina – naveo je Radanović.

Radanović je naglasio da je glavni govornik na protestu bio Šefik Džaferović, koji je u ratu rukovodio službama bezbjednosti muslimanskih snaga na području Zenice, Zavidovića Maglaja, i koji je, kako kaže, nesumnjivo odgovoran za brojne zločine na području srednje Bosne.

– Kompletan ambijent podsjeća na sve što je rađeno pod ratnom muslimanskom zastavom BiH, kao što su počinjeni zločini na Kazanima, Tarčinu, Zenici, na Ozrenu, i svakoj drugoj opštini u FBiH. Večerašnji protesti podsjećaju na ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, podsjećaju na Cacu, Ćelu, Juku, na ubistva i protjerivanje Srba iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća, podsjećaju na paljenje pravoslavnih crkava, rušenja pravoslavnih grobalja, ubijanja srpske djece žena i staraca. Velikobošnjački muslimanski protesti podsjećaju na zločine petog korpusa, Atifa Dudakovića, podsjećaju na jedinice kojima je komandovao Sakib Mahmuljin – tvrdi Radanović.

On je dodao da koreografija protesta, koja se sastojala najviše od zastava muslimanske republike BiH, zastava sa ljiljanima, na najbolji način pokazuje šta o protestima mogu da misle Srbi i Hrvati, saopšteno je iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

– Protestima su samo nedostajali predstavnici odreda El mudžahedin i islamisti iz Azije i Afrike, da bi sve potpuno bilo istovjetno slikama koje smo viđali od 1992-1995. godine – rekao je Radanović.

U Sarajevu je večeras ispred zgrade OHR-a organizovan protest zbog najava da bi Kristijan Šmit mogao da nametne izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.