Skibicki: I Amerikanci odlučuju koje ruske ciljeve gađamo

47
Foto: Anastasia Vlasova

SAD određuju koje će mete na ruskoj strani biti gađene višecjevnim raketnim sistemima „himars“, priznaje predstavnik Glavne uprave za obavještajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibicki.

U intervjuu za britanski list „Telegraf“, govoreći o primjeni „himarsa“, Skibicki je odbio da direktno odgovori čije satelitske snimke Ukrajina koristi za takve napade.

Skibicki objašnjava da se tokom upotrebe „himarsa“ ukrajinske snage rukovode „informacijom koja je dobijena u realnom vremenu“.

On kaže da američki zvaničnici ne pružaju direktne informacije za navođenje, ali je, prema pisanju lista, priznao da se saradnici obavještajne službe obje zemlje konsultuju prije lansiranja raketa.

To, kako se navodi, omogućava Vašingtonu da zaustavi potencijalne napade, ako su Amerikanci nezadovoljni izabranim ciljem.

Skibicki nije želio da odgovori na pitanje da li ukrajinska vojska koristi britanske i američke satelite pri napadima, ali je naglasio da imaju „veoma dobre snimke“.

– Imamo dobru saradnju u toj oblasti sa našim partnerima u Velikoj Britaniji. Dobro sarađujemo sa svim srodnim obavještajnim agencijama – kaže Skibicki.

On napominje i da Kijev sprovodi „zajedničke operacije“ zajedno sa Varšavom, ali nije precizirao o kakvim je operacijama reč.

– Saradnja sa Poljskom je na veoma visokom nivou, praktično 90 odsto vojne pomoći dolazi odatle. Riječ je o veoma tijesnoj saradnji i zajedničkim operacijama sa našim partnerima – ističe Skibicki.

Komandant američkih Združenih snaga, general Mark Mili, rekao je ranije da su se Vašington i njegovi saveznici obavezali da će Kijevu dostaviti više od 20 raketnih bacača „himars“, a do sada su im predali 12 sistema, podsjeća „Sputnjik“.