Cvijanović: Kroz saradnju istinsko prijateljstvo sa Mađarskom

43
Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Gradišci da Mađarska programom podrške privredi Srpske pokazuje svoj odnos prema Srpskoj koji nije odnos uslovljavanja ili traženja političkih usluga za ekonomsku podršku nego iskazuje solidarnost, želju za saradnjom i njegovanje partnerstva iz kojeg je proisteklo istinsko prijateljstvo.

Obraćajući se na svečanosti povodom početka realizacije programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je istakla da je odnos koji Mađarska pokazuje prema Srpskoj potreban i Evropi i cijelom svijetu.

Cvijanovićeva je istakla da je ovo jedan od primjera konkretne saradnje i zahvalila Vladi Mađarske i predsjedniku te zemlje.

– Zahvaljujuemo svim divnim ljudima koji su u prethodnom periodu radili na unapređenju odnosa sa Republikom Srpskom, konačno i sa BiH i pokazali u cijeloj ovoj regiji jedan izbalansiran odnos. Zahvaljujemo za političko razumijevanje složenih prilika u okviru BiH, i u cijeloj našoj regiji – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je program podrške Mađarske privredi Republike Srpske specifičan jer obuhvata Srpsku u kojoj ne žive Mađari.

– Posebno zahvaljujemo upravo što su nas prepoznali kao mjesto gdje kroz konkretne radnje treba pomoći našu poljoprivredu, naš ukupni razvoj, jer naravno podrškom poljoprivredicima mi dolazimo do toga da imamo ukupan razvoj. Danas više nego ikada, možda, kada želimo da se okrenemo razvoju svojih potencijala, kapaciteta, kada je cijeli svijet zahvaćen određenim nemirom, nesigurnošću i nestabilnošću, mislim da je ovo način ili jedan od mehanizama da obezbijedimo našu stabilnost – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila na odlučnost Srpske da se sve više orjentiše na domaću proizvodnju, što omogućava i navedeni program podrške.

Cvijanovićeva je rekla da ovaj program nudi savršene uslove poljoprivrednicima da dođu do adekvatne poljoprivredne mehanizacije uz minimalno učešće.

– Pozdravljam, takođe, lokalne zajednice koje su najavile da će dio pripadajući koji ide prema našim poljoprivrednim proizvođačima takođe naći načina da i to subvencionišu ili olakšaju – dodala je Cvijanovićeva.

Ističući da je mađarski narod prijateljski i da to pokazuje na konkretnim primjerima, kao što je navedeni program podrške privredi, Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da će partnerstvo i prijateljstvo Srpske i Mađarske u budućnosti dati dodatne rezultate.

Cvijanovićeva je na svečanosti u Gradišci izrazila zadovoljstvo početkom realizacije programa podrške i podsjetila da su ga prošle godine najavili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i mađarski premijer Viktor Orban.

Ona je rekla da se, prisustvujući promocijama programa, uvjerila u ogromno interesovanje poljoprivrednih proizvođača Srpske.

– Isto tako ono što podržavam, uz naravno rad i organizacije i fondacije, jeste činjenica da su naše lokalne strukture, lokalne uprave, odlučile da se stave na raspolaganje potrebama onih koji su potencijalni korisnici, da pomognu prilikom apliciranja i odrade logistički posao i zaista se zahvaljujem i našim lokalnim institucijama – rekla je Cvijanovićeva.