Mitropolit Joanikije: Današnji praznik zalog obnavljanja ljudske prirode

9
Foto: Miloš Vujović/mitropolija.com

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas, na praznik Obrezanja Gospodnjeg i Svetog Vasilija Velikog liturgiju u crkvi podgoričkoj Svetog Đorđa pod Goricom.

Nakon liturgije, vladika je čestitao vjernicima pravoslavnu Novu godinu.

– Neka vas u njoj miluje Božija milost i Božija blagodat neka vas prosvjetljuje, da idete putem spasenja, da činite dobro, da koristite vrijeme koje je Bog dao i blagoslovio svakome od nas – rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika je dodao da kada je današnji praznik zalog obnavljanja ljudske prirode.

– Tjelesno obrezanje, koje je vršeno od davnina, koje je Gospod tako ustrojio da se čovjek bori protiv grijeha, ono je zapravo zalog duhovnog obrezanja. A to je sveto krštenje – objasnio je vladika Joanikije.

Mitropolit je rekao je da duhovno obrezanje seže mnogo dublje, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

– Ono obnavlja cijelu ljudsku prirodu – ne samo tjelesno, nego obnavlja i dušu i tijelo. Jer, čovjek kada se krštava u krštenju koje je Gospod Isus Hristos ustanovio svojim krštenjem u rijeci Jordanu, on se sjedinjuje sa Hristom i oslobađa se od svakoga grijeha – naglasio je vladika.

Govoreći o Svetom Vasiliju Velikom, koji se takođe danas proslavlja, vladika je rekao da je ovaj svetitelj bio veliki autorit Crkve.

– Kao teolog i kao asketa i duhovnik, on je postao uzor svima koji se uče naukama Božijim – dodao je vladika.

Nakon liturgije, vladika Joanikije je imao tradicionalni susret sa studentima iz Mitropolije crnogorsko-primorske koji studiraju na bogoslovskim fakultetima.