Vasić: Dabogda te stigla kletva da znaš sve o kleveti, a ne znaš kako je nastala Republika Srpska i naseobina BiH

251
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Neprestane male bitke, nebitne bitke, na kraju će oslabiti tvoju sposobnost opstanka.

Mirko S. Kojotovski Vasić

Piše: Rajko Vasić

Mnogi bi bio srećan da se u Banjaluci digne ulična rulja, kao u Tbilisiju. U zaštiti klevete i laži, a i NVO, za koje se najavljuje zapadna regulativa.

Srećom, infiltracija zapadaša ovdje još nije dostigla potreban nivo za uličnu anarhiju povodom takvih stvari.

Mali sitni plaćenici, pseudoslobodari, mediokriteti koji u haosu vide svoju šansu, zaklanjaju se iza slobode ovih i onih i bacaju maglu javnosti.

Za najveći dio njih, ovo je prilika da se nazovu novinarima. Novinar, a radi na portalu. Deneserte.

U Republici Srpskoj nema novinara koji može da napiše ozbiljan tekst kakav se pojavljuje u Večernjem listu Mostar, npr, iz pera Z. Krešića i još nekolicine. I sa tim treba završiti.

Zajebao sam se što sam inicirao Fakultet žurnalistike u Banjaluci. I platio sve potrebne studije i projekte. Jer ta jalovina i prekrivka je žalosna ako se važne teme Republike Srpske, kao što je pokušaj otimanja imovine i predaja u ruke države koje nema, ostavljaju po strani i uvijaju u gluvo i nijemo medijsko ruho.

Zato, danas, najveći dio javnosti ne zna kako je nastala Republika Srpska i kako je sklopljena, legolizovana, kao lego, Bosna i Hercegovina.

Nekoliko činjenica je bitno:

  1. Republika Srpska je nastala prije rata. Ona nije žrtvovala mir nizašta.
  2. Republika Srpska je tokom cijelog rata bila država. Imala teritoriju, Ustav, parlament, vladu…
  3. Da bi se ostvario plan Zapada o očuvanju BiH radi nejačanja Hrvatske i Srbije i lakšeg ulaska NATO, muslimani i Hrvati su Vašingtonskim sporazumom primorani da surađuju, iako su se krvnički borili međusobno, i da formiraju Federaciju BiH, državu koja bi sa Republikom Srpskom nekako mogla da se pojavi kao neki dubjekt.
  4. Sve to je pratila i Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.
  5. Pa su Republika Srpska i FBiH, u Ženevi, postigle sporazum o 49:51. Za jedan procenat ko na Jalti. Tu nigdje nije bilo BiH. Jer je nije ni bilo.
  6. Onda je došao Dejton u kome je legolizivana BiH, sastavljena lego ploha, i tako je „pokriven“ prazan prostor između Srbije i Hrvatske. Republika Srpska je zadržala sve državne atribute i još je međunarodno priznata od velikih sila.

BiH, dakle, nije mogla u Dejtonu, gdje je nastala, dobiti bilo kakvu imovinu. Kada su imovinu sa sobom donijele države FBiH i Republika Srpska.

Zašto novinari, mediji, ne obrazlažu to, nakon toliko godina i bitaka za „državnu imovinu“, koju vode unitaristi, i bitaka za opstanak Republike Srpske, kakva je bila i prije Dejtona i kakva je izašla iz Dejtona?

Zašto o tome mora da piše profesor prava?

Zašto je novinarima i medijima važniji moj izvor nego moja profesionalnost? Nego moja pamet?