Dodik: Postoje svi elementi stabilnog ekonomskog sistema

20
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska nije u krizi, da dobro stoji i da ima sve elemente stabilnog ekonomskog sistema.

Dodik je rekao Srpska u ovoj godini ima dodatne obaveze jer je to kumuliralo kroz ranije donošene odluke, gdje je značajan dio tih obaveza baziran kroz one od prije 1992. godine, a pripale su Republici Srpskoj.

– Odgovorno tvrdim da će Srpska izmiriti sve svoje obaveze. Sve i jednu međunarodnu obavezu Srpska je sa današnjim danom izvršila i nijednu nije preskočila. Nema kašnjenja u izvršenju obaveza – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da je stopa javnog duga Srpske 34 odsto (od bruto domaćeg proizvoda BDP), negirajući navode po kojima Federacija BiH ima bolje stanje o tom pitanju, jer iskazuje samo obaveze sa federalnog nivoa.

– Nema kantona, nema opština, nema javnih preduzeća. Kod nas se iskazuje konsolidovano stanje, što znači zbir svih institucija javnog karaktera – nivo Republike, nivo opština, javna preduzeća, javne ustanove, fondovi. Kad sve to iskaže, to je 34 odsto (BDP-a) – pojasnio je Dodik.

Kada bi se samo uzeo nivo Republike, Dodik je naveo da zaduženost Srpske ne bila veća od 15 odsto, te naveo primjere prema kojima je Italija zadužena 115 odsto BDP-a, SAD 140 odsto, Njemačka 80 odsto.

– Sad će neki reći da Republika Srpska nije Amerika ili Njemačka. Naravno, ali procenti su isti i u odnosu su na nešto i mi to mjerimo na isti način kao i oni – naveo je Dodik.