Rukometaši Borca posjetili Pećku patrijaršiju

22
Foto: Nebojša Šatara/Mondo

Rukometaši banjalučkog Borca posjetili su danas Pećku patrijaršiju.

Poslije osam godina, rukometaši crveno-plavih ponovo su posjetili Pećku patrijaršiju i to na dan utakmice sa Besom u okviru trećeg kola EHF Evropskog kupa.

Iako je epidemiološka situacija izazvana kovidom-19 poprilično teška u samoj Metohiji, zbog čega su i zabranjene posjete grupi crkava kraj Pećke Bistrice, a na ulazu u Rugovsku klisuru, na apele i molbe klupskog rukovodstva, a u uz pomoć malobrojne srpske zajednice u Peći, ipak je izdejstvovana dozvola.

I stariji i mlađi rukometaši Borca m:tel uživali su u obilasku najljepših manastira koji se pod vlašću Stefana Dušana, odnosno Dušana Silnog, uzdigao na stepen patrijaršije 1346. godine, stotinjak godina nakon što je Sveti Sava 1219. osigurao autokefalnost srpskoj crkvi.

O istorijatu Pećke patrijaršije u dvorištu je crveno-plavima pričala mohahinja koja ih je dočekala i uprkos zabranama odlučila da otvori sam manastirski kompleks, koji se sastoji od tri crkve Svetih Apostola, Svetog Dimitrija i Bogorodice Odigitrije.

Slušali su izabranici Mirka Mikića bez daha i upijali njeno izlaganje, a zauzvrat su obećali da će se ponovo vratiti.

Rukometni klub Borac je ovom priliku uručio Pećkoj patrijaršiji prigodne poklone, što je za svaku pohvalu.

Za pohvalu je takođe i to da su ljudi iz Rukometnog kluba Besa takođe bili s Banjalučanima u obilasku srpske svetinje.

Podsjećamo, rukometaši Borac M:tela stigli su sinoć, uz velike mjere obezbjeđenja, u Peć, gdje će igrati protiv ekipe Besa Famgas prvi meč trećeg kola EHF kupa.

Današnji meč počinje u 17 časova. Revanš je za sedam dana u Boriku, a bolji iz ovog dvomeča izboriće nastup u osmini finala, koja je zakazana za februar 2021. godine.

Banjalučani su juče boravili u Beranama, u Crnoj Gori, gdje su odradili trening, a sinoć kasno su došli na Kosovo i Metohiju.