Abazović odgovorio Đukanoviću: Temeljni ugovor će biti potpisan

8
Foto: EPA-EFE/Boris Pejović

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da će Temeljni ugovor sa SPC biti potpisan, a da će svako biti odgovoran za svoje poteze.

– Pitanja koja i dalje izazivaju neku nedoumicu treba sklanjati sa dnevnog reda na način da se svim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori omogući potpuno adekvatan i isti tretman – rekao je sinoć Abazović za TVCG komentarišući stav predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da „ukoliko bude potpisan Temeljni ugovor sa SPC kakav je sada pokrenuće inicijativu za smjenu Vlade“.

Abazović je naveo da razumije politički kontekst te izjave, ali da nije za varijante da se uslovljava Vlada.

– Vlada ima svoj programa rada, svi su bili upoznati kada su iskazali podršku Vladi šta će biti zadaci, ovaj zadatak moramo da završimo da bi mogli da se bavimo drugim stvarima – ukazao je Abazović, dodajući da se očekuje jako teška jesen i problemi koji nisu generisani u Crnoj Gori.

– To će se definitivno desiti – rekao je Abazović.

– Desiće se u ovoj ili onoj formi, ali ukoliko neko poslije toga povuče politički potez, ništa, svi ćemo snositi odgovornost za ono što će biti – rekao je Abazović.

Crnogorski predsjednik najavio je da će i formalno pokrenuti pitanje smjene Vlade ukoliko sljedeće nedjelje bude potpisan Temeljni ugovor sa SPC na način na koji je najavio Abazović.

On je u intervjuu za N1 ocijenio da u tekstu tog ugovora nisu dovoljno zaštićeni državni interesi Crne Gore, kao i da je sve rađeno veoma trapavo.