Abazović: U fokusu – borba protiv korupcije i organizovanog kriminala

35
Foto: Boris Pejović/Vijesti.me

Potpredsjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović rekao je da će u fokusu nove vlade biti borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodeći da će reforma pravosuđa i sudstva biti naporan posao za Crnu Goru.

– Tu ne treba zaboraviti ni druge značajne stavke koje se tiču crnogorskog pravosuđa ili Tužilaštva. O detaljnoj reformi ćemo moći da pričamo tek nakon nekog određenog perioda – istakao je Abazović na konferenciji za novinare „Izazovi za transparentno, efikasno i odgovorno pravosuđe“ koju je organizovala Građanska alijansa.

On smatra da je potrebno naći rješenja koja su održiva i unaprijediti sve grane vlasti, a naročito sudsku vlast.

Abazović je naveo da su postojale situacije da Tužilaštvo iznese dokaze koji su vrlo jasni, a da onda neka sudska institucija donese oprečnu odluku.

– Moramo na takvu pojavu da skrenemo pažnju. To znači da su brojne institucije u Crnoj Gori bile zarobljene. Namjera je da kažemo da ne možemo da imamo napredak u poglavljima 23 i 24 ako se budemo ponašali kao do sada – napomenuo je Abazović.

On je rekao da njegova namjera nije da iznese javnu kritiku prema određenim sudijama, već da ukaže da se neke stvari moraju mijenjati.

– Ne možemo da živimo u zemlji gdje će neko u državi da isplati deset miliona evra iz državnog budžeta i da niko ne bude kriv. Stvarno ne razumijem, ali ako je to nekome normalno, meni nije. Ako je iz državnog budžeta isplaćeno deset miliona evra neko mora da odgovara – rekao je Abazović.