Agijus: Arhiva Haškog tribunala ne može u Srpsku

48
Foto: Karmel Agijus

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Agijus zvanično je odbio prijedlog da dokumentacija Tribunala sa koje je skinuta oznaka tajnosti i koja je nasilno oduzeta bude vraćena Srpskoj i da se u Banjaluci uspostavi informaciono-dokumentacioni centar po uzoru na centar koji je 2018. godine otvoren u Sarajevu, piše Glas Srpske.

List navodi da je Agijus u odgovoru direktoru Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Miloradu Kojiću naveo da „Mehanizam ne može svoj rad i mandat, koji uključuju i očuvanje nasljeđa Haškog tribunala, da pomiri sa Kojićevim javno izraženim stavovima“.

– U prilog odluci da se ne sprovede partnerstvo govori i činjenica da su nam poznati mnogobrojni slučajevi, koji se nastavljaju, kada su mišljenja javno izražena u ime Republičkog centra stajala u oštrom kontrastu sa Statutom, vrijednostima i vodećim načelima Mehanizma, kao i Haškog tribunala – navodi se u odgovoru.

Agijus je uputio na slučajeve u kojima je Kojić „kao direktor iznosio komentare i upuštao se u aktivnosti kojima se potkopavaju, omalovažavaju ili na drugi način nastoje diskreditovati rad i sudska praksa“ Haškog tribunala i Mehanizma.

– Shodno tome, Mehanizam nije u poziciji da podrži Republički centar jer smatramo da nije prikladan partner za domaćina informativnog centra Haškog tribunala u Banjaluci – istakao je Agijus.

On je naveo da Mehanizam pridaje veoma veliki značaj saradnji sa zemljama bivše Jugoslavije kako bi se omogućilo osnivanje informativnih i dokumentacionih centara i da je i dalje otvoren za razmatranje svih zahtjeva potencijalnih partnera u regionu koji su istinski spremni da prihvate uslove koje je postavio Mehanizam i u dobroj vjeri zastupaju i štite njegovo dragocjeno nasljeđe.

Kojić: Pokazali su svoj odnos prema Srbima

Kojić je tim povodom rekao da Agijusov odgovor najbolje pokazuje kakav je odnos Haškog tribunala i pravnih nasljednika prema Srbima.

– Jasno je da po svaku cijenu moraju da se održe nepravedne presude iz Haga i da onaj ko ih osporava ne može da ostvari saradnju sa Tribunalom. Potpuno je nevjerovatno da su prateći moje izjave zaključili da Republički centar nije institucija sa kojom Tribunal može da sarađuje. Ako sudije imaju pravo na izdvojeno mišljenje, kako je moguće da se bilo kome osporava pravo na stav – upitao je Kojić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Prema njegovim riječima, niko ne može da zabrani, pogotovo stručnim institucijama, da tumače zaključke, presude i sve ostalo što je radio Tribunal u Hagu.

– Kada je riječ o kredibilitetu Tribunala, zar se može pozivati na kredibilitet sud koji nikoga nije oglasio krivim za zločine nad srpskim civilima u Podrinju i koji je oslobodio bilo kakve odgovornosti one koji su protjerali 250.000 Srba iz Krajine. Govorim samo o tim slučajevima, a zločina nad Srbima pred kojima je Hag zatvorio oči ima na pretek – istakao je Kojić.

On je dodao da dokumenta iz arhiva Velike Britanije koja su nedavno izašla u javnost, a koja potvrđuju da vojno i političko rukovodstvo Srpske nije imalo nikakav plan da bude počinjen zločin u Srebrenici, predstavljaju samo dio dokaza koji bacaju potpuno drugačiju sliku na dešavanja tokom rata u BiH od one koju je kreirao Haški tribunal svojim presudama.