Ahmeti o izboru Džaferija: Albanci osvojili ono što im vijekovima pripada

5
Foto: Ali Ahmeti/Facebook

Predsjednik najveće stranke Albanaca u Sjevernoj Makedoniji – Demokratske unije za integraciju Alji Ahmeti rekao je, povodom izbora Taljata Džaferija za makedonskog premijera, da su Albanci prešli dug i naporan put da osvoje ono što im kroz vijekove pripada.

Ahmeti je ocijenio da je došao istorijski dan jer od danas Sjeverna Makedonija dobila prvog albanskog premijera.

– Naša radost zbog ovog velikog dostignuća koje se nekada nije moglo ni zamisliti potpuno je legitimna. Nekada smo u svom domu bili uskraćeni za jezik, obrazovanje, zapošljavanje u institucijama, bili smo mučeni i tlačeni konstantno od tadašnjeg državnog sistema, dok danas živimo ravnopravnost – napisao je Ahmeti na Fejsbuku.

On je naveo da je Ohridski sporazum Albancima dao priliku da budu „gazde u svom domu“.

– Uvjeren sam da će Džaferi i njegov kabinet nastaviti rad uvijek u službi svih građana ove zemlje i posvećeni njenom reformisanju u evropskom duhu. Hajde da zajedno radimo na našoj budućnosti, recmo „ne“ Rusiji, a „da“ Evropi“ – poručio je Ahmeti.

Taljat Džaferi izabran je danas za predsjednika prelazne vlade Sjeverne Makedonije, čime je postao prvi Albanac na čelu vlade u Skoplju.

Džaferi je bio jedan od komandanata „Oslobodilačke narodne armije“, ogranka terorističke OVK u Sjevernoj Makedoniji.

Oružani sukob ove terorističke organizacije sa makedonskom policijom i vojskom trajao je tokom čitave 2001. godine, a završen je potpisivanjem Ohridskog sporazuma, uz međunarodno posredovanje, nakon kojeg je ONA predala oružje NATO-u.

Dosadašnji premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je u četvrtak podnio ostavku, nakon čega su otvoreni procesi za formiranje tehničke vlade koja bi trebalo da omogući sprovođenje parlamentarnih izbora 8. maja.