Ambasada Rusije: Marfi se guši od antiruske retorike

8
Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH su ocijenili da se američki ambasador u BiH Majkl Marfi „guši od histerične, antiruske i rusofobične retorike“ i istakli da građani u BiH sigurno ne žele stalno uplitanje američke Ambasade u unutrašnja politička pitanja.

U ovom diplomatskom predstavništvu Srni je rečeno da nemaju posebnu želju da komentarišu sve neprijateljske besmislice koje je Marfi iznio u intervjuu za federalne medije.

– Apsolutno smo sigurni da cjelokupno iskustvo „demokratske SAD“ navodi na zaključak da u okviru evroatlantskih institucija BiH jednostavno neće moći da bude ni mirna, ni prosperitetna, niti demokratska“, istakli su u ruskoj Ambasadi, odgovarajući na tvrdnje Marfija da SAD „žele mirnu, prosperitetnu, demokratsku BiH, unutar evroatlantskih institucija – te da i građani u BiH žele isto.

Iz ruske Ambasade napominju da građani u BiH sigurno ne žele ni američki „big mek“ niti otrovnu „koka-kolu“, a da ne govorimo o stalnom uplitanju američke Ambasade u unutrašnja politička pitanja BiH.

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi rekao je da nema sumnje da Rusija ima „maligne aktivnosti“ u BiH, na zapadnom Balkanu i globalno, te da ruski interesi, što se tiče BiH, jednostavno dovode do nevolja, problema i podjela.