Ambasada Rusije: Razlog nestabilnosti u BiH nije jedna osoba, nego ozloglašena međunarodna zajednica

12
Foto: REUTERS/Brian Snyder

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da je pogrešna američka teza da je razlog nestabilnosti u BiH konkretna osoba, a ne ozloglašena međunarodna zajednica.

Iz Ambasade Rusije su istakli da je Vašington monopolizovao ulogu međunarodnog faktora u BiH kada je pretvorio objektivnog i nepristrasnog učesnika procesa jačanja mira i stabilnosti u BiH u oruđe svojih sebičnih neokolonijalnih težnji zbog čega, uprkos svojim laskavim govorima i demonstriranoj brizi, ne može biti „dokazani prijatelj“.

– Čim neka zemlja prestaje da predstavlja za Amerikance političku svrsishodnost, kao i da donosi komercijalnu korist od više milijardi dolara, oni je ostavljaju bez žaljenja. To se pokazalo na primjeru Avganistana. To će se pokazati na primjeru Ukrajine – naveli su u ovom diplomatskom predstavništvu.

Iz Ambasade su istakli da je juče svjetska zajednica postala svjedok još jednog sramotnog poteza Sjedinjenih Država nakon što je Vašington u Savjetu bezbjednosti UN blokirao prijem Palestine u UN, a da bi sebi napravili alibi podržavaju nezakonito samoproglašeno Kosovo i podstiču sukob u BiH.

– Bukvalno „svojim bajonetima“ guraju nelegitimnog prevaranta. Politizovane i jednostrane sudske presude koriste kao instrument za demonizaciju jednog konstitutivnog naroda BiH i za manipulaciju drugim konstitutivnim narodom BiH. Ova manipulacija je još više đavolija, jer zadire u duboko ukorijenjene osjećaje bola i ranjivosti nastale kao rezultat tragičnih događaja prošlosti – naglasili su iz Ambasade.

Zato je, kažu, pogrešna američka teza da je razlog nestabilnosti u BiH konkretna osoba, a ne ozloglašena međunarodna zajednica.

Iz Ambasade Rusije pozvali su političke snage zdravog razuma u BiH da odbace nadu u „zapadne Danajce“.

– Samo dijalog unutar BiH je u stanju da osigura takve dogovore koji će služiti kao osnov za jačanje mira i stabilnosti, prevazilaženje uzajamnih strahova i bojazni, stvaranje takvih uslova u kojima će BiH postati poželjna otadžbina za sve njene narode i građane – poručili su iz Ambasade Ruske Federacije.