Ambasada Rusije u BiH: Tvrdnje Konakovićeva o Ukrajini politizovane

16
Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Ambasada Rusije u BiH saopštila je da je izjava ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića da je „agresija Rusije na Ukrajinu devastirala energetsko tržite“ politizovana i da te kvalifikacije predstavljaju njegovo lično mišljenje nastalo pod uticajem njegovih anglosaksonskih mentora.

– Kako nam je poznato, Predsjedništvo BiH kao organ koji je prema Ustavu odgovoran za vođenje spoljne politike, nije donio nikakve izjave u odnosu na specijalnu vojnu operaciju Rusije – navodi se u saopštenju Ambasade Rusije.

Kada je u pitanju destabilizacija energetskih tržišta, iz ruske Ambasade ističu da bi Konaković mogao da pita ambasadora SAD, sa kojim održava bliske odnose, ko je digao u vazduh gasovode „Sjeverni tok“.

– Čak je i nekome ko nije nimalo upućen u politiku jasno da Vašington, milom ili silom, nastoji da potkopa ekonomsku moć Evrope kako bi svima nametnuo svoj gas. Ali čak i u takvim uslovima pojedine članice EU oslanjaju se na isporuke iz Rusije – dodaje se u saopštenju.

Što se tiče BiH, iz Ambasade Rusije podsjećaju da su više puta, bazirajući se na činjenicama, dokazivali efikasnost bilateralne saradnje u oblasti energetike.

– Rusija nije nikad prekršila svoje obaveze u ovoj sferi. Ne protivimo se diversifikaciji isporuka gasa u BiH, ali to bi trebalo da bude zasnovano na principima poštene i otvorene tržišne konkurencije – naglašavaju iz Ambasade i dodaju da Vašington u nemogućnosti da pobjedi u poštenoj borbi pokušava da progura odluke koje su mu korisne.

Iz Ambasade Rusije upozoravaju da građani BiH treba da budu svjesni da bi te odluke neminovno nanijele nenadoknadiv udarac njihovom blagostanju, za šta Ameriku nije briga.