Ambasada Rusije: Zatvaranje predmeta „Ikona“ – logičan završetak pokušaja da se raspiri rusofobska histerija

12
Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Ambasada Ruske Federacije u BiH ocijenila je današnju vijest o zatvaranju predmeta „Ikona“ logičnim završetkom neslavnog pokušaja da se raspiri rusofobska histerija.

Ovaj slučaj je, ističu iz Ambasade, primjer toga kako funkcioniše antiruska propaganda, čija je suština da se izmisli povod kako bi Rusiju okrivili zbog svih smrtnih grijehova.

– Tako je bilo u slučaju Skripalja, u slučaju Navaljnog, drugih sličnih informacijskih spinova. Tako će, nesumnjivo, biti i sa zloglasnom Bučom, Kramatorskom, dramskim pozorištem u Mariupolju, „Sjevernim tokovima“. Istina će pobijediti – rečeno je u ovom diplomatskom predstavništvu.

Tužilaštvo BiH je donijelo odluku o neprovođenju istrage u predmetu „Ikona“ u vezi sa ikonom koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poklonio ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je Srni iz ove pravosudne institucije.

U navedenom predmetu, Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine, dobilo odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost.