Amerikanci guglaju: Šta ako Bajden umre prije inauguracije

13
Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Džo Bajden biće najstariji izabrani predsjednik SAD, zbog čega su se brojni svjetski mediji pozabavili pomalo morbidnim teoretskim scenarijima u slučaju da ne doživi svoju inauguraciju. I nisu se samo mediji bavili ovim pitanjem. Naime, tokom jučerašnjeg dana Amerikanci su u velikom broju guglali pojam „Bajden smrt“ ili „Bajden umire“.

Bajden će, kad preuzme dužnost 20. januara, imati 78 godina. Prije njega najstariji izabrani predsjednik bio je Tramp koji je u trenutku preuzimanja mandata 2016. godine imao 70 godina.

Koliko je poznato, Bajden nije teže bolestan. U decembru prošle godine njegov ljekar Kevin O’Konor objavio je izvještaj u kojem stoji kako je Bajden „zdrav, energičan, 77-godišnji muškarac koji je sposoban da uspješno izvršava dužnosti predsjednika“.

Međutim, tad je objavio i kako Bajden ima nepravilan rad srca, stanje poznato kao atrijalna fibrilacija, što je jedan od rizika za moždani udar.

– Ne treba da uzima lijekove i nisu postojale naznake zatajenja srca – tvrdio je ljekar.

Bajden je tad takođe imao visoke koncentracije masnoće u krvi, refluks kiseline i sezonske alergije. Uzimajući sve ovo u obzir kao i činjenicu da se radi o poznim godinama, treba analizirati i kao jednu od mogućnost šta će se dogoditi ako izabrani predsjednik umre prije inauguracije, prenosi Jutarnji.

U slučaju da se to dogodi prije elektorskog koledža 14. decembra, Demokratski nacionalni odbor (DNC) mogao bi da imenuje zamenskog kandidata, najverovatnije Kamalu Hrisu koja je i izabrana potpredsjednica, i da utiče na elektore da odluku podrže.

Takođe, jedna od mogućnosti je da DNC jednostavno ostavi Bajdenovo ime na glasačkim listićima i da se nastavi s glasanjem na elektorskom koledžu kao da se podrazumeva da će poziciju preuzeti Harisova.

U slučaju da Bajden umre nakon elektorskog koledža, ali prije inauguracije, tad članovi Kongresa imaju mogućnost prigovora na izborni rezultat u bilo kojoj saveznoj državi. Ako oba doma Kongresa, Zastupnički dom i Senat, pristanu da se glasovi prebace na protivkandidata, tad bi pobijedu mogao da odnese protivnički republikanski kandidat, odnosno Tramp.

Ipak, ovo je malo vjerovatno s obzirom na to da Zastupničkim domom predsjedava Nensi Pelosi i šanse da ona pristane da preda predsjedništvo Trampu su gotovo nemogući.

Postoji još mogućnost da Bajden umre nakon što je izabran na elektorskom koledžu i nakon što ga je Kongres službeno potvrdio za predsjednika 6. januara. Tad prema 20. amandmanu američkog Ustava, izabrana potpredsjednica Kamala Haris automatski preuzima funkciju predsednice.

Podsjetimo, mediji poput Washington Post-a ovom temom su se bavili još sredinom godine, dok je kampanja bila u punom jeku.