Amidžić: Poznat dogovor opozicije i Bošnjaka – hoće da predaju Srebrenicu, Prijedor i Doboj

58
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić izjavio je da instrukcija o privremenom finansiranju nije predvidjela sredstva da se izbori odvijaju prema zakonu koji je nametnuo Kristijan Šmit.

Amidžić je podsjetio da su postojali oni opozicionari koji su nastojali da prikažu kako su sredstva odobrena i prihvaćen Šmitov zakon.

– Ako je to tako, ja molim njih da komentarišu ovaj zahtjev koji sam dobio 29. aprila. Ovdje Centralna izborna komisija (CIK) traži dodatna sredstva u odnosu na ono što je predviđeno kroz privremeno finansiranje da bi mogli da implementiraju izmjene Izbornog zakona ili one izmjene koje je nametnuo Šmit – rekao je Amidžić novinarima u Banjaluci, komentarišući optužbe iz opozicije da je SNSD prihvatio Šmitove izmjene Izbornog zakona.

On je poručio da su mu poznati dogovori koji postoje između opozicionih partija i Bošnjaka.

Prema njegovim riječima, Srbi nisu spremni da potpišu ili obezbijede takva sredstva, zbog čega se opozicija obraća bošnjačkoj komponenti kako bi se izbori sprovodili po izmijenjenom zakonu sa kojima Bošnjaci nemaju nikakve veze.

– I ovo je dogovoreno između opozicije i Bošnjaka, opozicije u Republici Srpskoj zato što su oni pristali da idu po onom zakonu koji je nametnuo Kristijan Šmit – naglasio je Amidžić koji je i generalni sekretar SNSD-a.

Prema njegovim riječima, istovremeno postoji dogovor opozicije i bošnjačkih partija da se onemogući primjena Izbornog zakona Republike Srpske.

Amidžić kaže da se na ovaj način pokušava napraviti prohodnost njihovog zakona i onemogući donošenje zakona iz Republike Srpske.

– Krajnji cilj da nam se desi ono što se desilo i o čemu je pričao predsjednik – Kosovo i Metohija. Da na izbore izađu samo opozicione i bošnjačke partije – ocijenio je Amidžić.

On je rekao da se zna bi, ako bi se desio takav scenario, Prijedor, Srebrenica i Doboj dobili gradonačelnike iz reda bošnjačkog naroda.

– Takođe, tu postoji pretenzija kada je riječ o Istočnom Sarajevu, jer Sarajevo želi prirodno da se širi prema Sarajevu. I to je cijena, da se zadrži Teslić, Ugljevik, Lopare. Prepustili bi ove gradove Bošnjacima samo iz razloga da bi zadržali ona mjesta gdje su oni trenutno načelnici. Isto važi za Bijeljinu i Banjaluku – upozorio je Amidžić.

Amidžić je rekao da u Gradini juče nije bilo Bošnjaka, Hrvata i kolega iz opozicije, izuzev jednog, i to je ono što pripremaju, podjelu Republike Srpske po opštinama.

Govoreći o stanju u SDS-u zbog finansija i priče da ne mogu na izbore, Amidžić je da naveo da se ta partija ne bi dogovarala sa Bošnjacima kada bi vjerovala u svoju snagu.

– Druga stvar, SDS se ugasio sa i bez računa. Pričamo o partiji koja u najvećem gradu ne samo da nema kandidata za gradonačelnika nego i nijednog odbornika – ocijenio je Amidžić.

Amidžić je naveo da SNSD još uvijek nije preuzeo dokumentaciju iz CIK-a za učešće na lokalnim izborima.

Kada je riječ o povratku Igora Radojičića na političku scenu, Amidžić je rekao da neko drugi bira neki drugi put ili donosi drugačije odluke, dok je on za to da SNSD brani dobre stvari koje je radio za Banjaluku i da se ogoli trenutna politika populizma u ovom gradi.