ANSA objavila zašto i za kada je odgođeno glasanje o rezoluciji o Srebrenici

25
Foto: AP Photo/John Minchillo

Glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici, koje je prvobitno bilo zakazano za 2. maj, odgođeno je i neće se dogoditi prije 6. maja, objavila je italijanska agencija ANSA pozivajući se na saznanja iz diplomatskih izvora u UN.

Izvori navode da novo odlaganje proističe iz neuspjeha da se finalizira konačan tekst dokumenta.

Agencija podsjeća da je ovo drugo odgađanje u vezi sa rezolucijom.

Rukovodstvo Srbije i Republike Srpske snažno se protivi rezoluciji o Srebrenici koju je predložio stalni predstavnik BiH u UN Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti Predsjedništva BiH, a koje su podržale Njemačka i druge velike sile Zapada.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.