Antonijević: Opstanak Republike Srpske najvažniji za budućnost naše nacije

88
Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Film nam pokazuje koliko je važno da čuvamo Republiku Srpsku, da nam se nikada ovako nešto ne ponovi. Uz sve naše političke razlike, mi moramo da uspostavimo crvenu liniju, a to je opstanak Srpske, i to je najvažnija stvar za budućnost naše nacije, istakao je Predrag Antonijević, režiser filma „Dara iz Jasenovca“ u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske.

– Zahvalio bih se Vladi Republike Srpske, zato što je pomogla ovaj film, i kada se vodila rovovska bitka, prije svega medijski rat i napadi na isti. Isto tako, veliku zahvalnost dugujemo i Aleksandru Vučić, predsjedniku Srbije, koji je podržao film. Mi ćemo o filmu slušati i narednih godina, i daće Bog da snimimo i neki novi film o Jasenovcu – naglasio je Antonijević.

On je istakao i mudar potez Vlade Republike Srpske, kada je arhivsku građu iz Jasenovca, prvo poslala u Muzej holokausta u Njujorku, gdje su svi eksponati i rukopisi kopirani.

– Ispostavio se to kao veoma mudar potez, jer sve što imate u Jasenovcu, imate i u Njujorku, i koristili smo tu građu. Moram da kažem da smo mi ponudili da organizujemo gledanje filma u Hrvatskoj za novinare, ali stigao nam je veoma štur odgovor da nisu u mogućnosti, u smislu da je sala sada u rekonstrukciji. Slično je i sa mojim filmom „Spasilac“, koji je Vlada Hrvatske zabranila još 1998. godine. Vjerovatno tako nemaju snage da pogledaju i „Daru“ i suoče se sa istinom – rekao je Antonijević.

On je još jednom naglasio da je film „Dara iz Jasenovca“ usmjeren protiv fašizma, ustaštva, a ne protiv Hrvata.

– Važno je naglasiti da bi mi trebalo da njegujemo jasenovački zavjet, jer uz kosovski, to je najvažniji koji imamo – tvrdi Antonijević.

Pohvalio je i sve glumce, pogotovo one najmlađe, koji dolaze iz Republike Srpske i Potkozarja.

– Teško je raditi film sa ovakvim scenama. Mi smo ga radili hronološki, što je još mnogo teže. Mnogo toga me vratilo u moje djetinjstvo, jer djeca iz Republike Srpske na pauzama nisu trčala na mobilni telefon, već su se igrala kao nekada i ja sam. Cijeli film je kroz oči djevojčice Dare, pokušali smo da bude gledljivo, a da opet ne izbjegnemo masovne egzekucije, klanja. Bilo je važno naći neku mjeru – istakao je Antonijević.

Premijeru filma „Dara iz Jasenovca“ možete gledati na Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS) i Radio-televiziji Srbije (RTS), u subotu, 20. februara, od 20 časova.