Aulić: Demokratija po mjeri političke baščaršije

9
Foto: Saša Aulić

U Sarajevu očigledno ne može da se okuplja niko ko se ne uklapa u bošnjačku političku matricu, izjavio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Saša Aulić.

Reagujući na zabranu održavanje protesta ispred Suda i Tužilaštva BiH u petak, 1. septembra, u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH s ciljem podrške predsjedniku Republike Srpske, Aulić je rekao za Srnu da je to demokratija po mjeri političke Baščaršije.

– Slika i prilika građanske BiH koju sanjaju bošnjački političari i u kojoj bi Srbima bila stavljena traka preko usta – istakao je Aulić.

Aulić je konstatovao da ovakav tamni vilajet od države podržavaju i zapadne ambasade koji se na sva zvona predstavljaju kao zaštitnici slobode i demokratije.

Da se ovako nešto desilo u Republici Srpskoj, istakao je Aulić, američka i britanska ambasada bi istog trenutka počele da vrište o ugroženosti slobode i demokratskih prava.

– Budući da ovu diskriminaciju sprovode oni koji su na njihovom kratkom lancu, za očekivati je da će ovaj put izostati i poruke zabrinosti i oštre osude, a ne bi bilo čudno ni da ovu nedemokratsku zabranu otvoreno podrže. Nagledali smo se i većeg licemjerja – rekao je Aulić.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović podnio je u četvrtak, 24. avgusta, zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.