Aulić: Provokacije odraz divljaštva, Srbi pokazali nadljudsku toleranciju koja ima svoje granice

9
Foto: Saša Aulić

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Saša Aulić istakao je da su morbidne provokacije na obilježavanju 82 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj djece, odraz krajnje nehumanosti i divljaštva.

– Ko normalan i civilizovan ide na stratišta drugih naroda, da bi tamo dobacivao, unosio se u lice sveštenicima i provocirao one koji odaju počast žrtvama. Srbi na teritoriji FBiH očigledno više nemaju pravo ni na nesmetano obilježavanje sopstvenog stradanja. Zamislite da se ovako nešto desilo u Potočarima ili nekom drugom mjestu u Srpskoj gdje Bošnjaci obilježavaju godišnjice stradanja svojih sunarodnika – naglasio je Aulić.

On je u izjavi za Srnu ocijenio da ovakve izopačenosti moraju da budu najoštrije sankcionisane, ako ni zbog čega drugog, onda zarad očuvanja mira, jer ako neko ne poštuje mrtve Srbe i na ovaj način ih tretira, onda možemo samo zamisliti šta misli o živima i na kakve je sve gluposti spreman.

– To što su okupljeni Srbi juče u Garavicama pokazali nadljudsku toleranciju ne znači da ona nema svoje granice, niti da je bilo ko smije testirati. Zbog toga bi adekvatna sankcija bila poruka i ovoj, a i svim drugim usijanim glava da ubuduće dobro razmisle prije nego što urade ovako nešto – rekao je Aulić.

On je naveo da bi izostanak reakcije nadležnih u FBiH bila jasna poruka Srbima da nisu dobrodošli čak ni kada oplakuju svoje žrtve.

– Gori oblik institucionalne diskriminacije bilo bi teško i zamisliti – zaključio je Aulić.