Aulić: Zabrinjavajuće da sarajevski mediji ne prepoznaju razliku između teroristofobije i islamofobije

33
Foto: s.aulic/Instagram

Član Glavnog odbora SNSD-a Saša Aulić izjavio je Srni da u odgovoru predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović na pismo Kongresa Bošnjaka ni u tragovima nema mržnje prema određenoj religijskoj grupi, ali ima prema teroristima koji su u ime te religije 90-ih godina sijali smrt u BiH, kao i širom svijeta.

Reagujući na to što je jedan od najtiražnijih dnevnih listova u BiH optužio predsjednicu Republike Srpske za „islamofobiju“ zbog odgovora na pismo Kongresa Bošnjaka, Aulić je naveo da bi prije rekao da je riječ o teroristofobiji, nego o islamofobiji.

On je naglasio da je veoma zabrinjavajuće to što najtiražniji sarajevski mediji ne mogu ili ne žele da prepoznaju jasnu razliku između ova dva pojma.

– Zabrinjavajuće je i to što su te ubice i glavosječe iz islamskih zemalja nakon rata masovno dobijali državljanstva BiH, zahvaljujući vezama sa bošnjačkim političkim i obavještajnim podzemljem – ukazao je Aulić.

A ono što je najtragičnije, rekao je on, jeste što su mnogi od tih neovlaštenih uvoznika terorista u BiH danas ne samo slobodni, već i uvaženi građani FBiH, kao i sastavni dio sarajevske političke elite.

– Sve dok je tako, dugoročna perspektiva BiH biće sumorna i krajnje neizvjesna – zaključio je Aulić.