Austrija: Van der Belen pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora

37
Foto: EPA

Aktuelni predsjednik Austrije Aleksander van der Belen, koji se kandidovao za drugi mandat, pobijedio je u prvom krugu današnjih predsjedničkih izbora.

Prema prvim preliminarnim rezultatima, po zatvaranju svih glasačkih mjesta, nakon 57,4 odsto prebrojanih glasova, Van der Belen osvojio je 54,6 procenata glasova.

Na drugom mjestu nalazi se kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Valter Rozenkranc, koji je osvojio 18,9 odsto glasova.

Nezavisni kandidat, advokat Tasilo Valentin, dobio je 8,5 odsto glasova, a na četvrtom mjestu je lider „Partije piva“ i najmlađi kandidat Domonik Vlazni sa 8,1 odsto glasova.

Na petom mjestu je nekadašnji političar desničarskog „Saveza za budućnost Austrije“ (BZO) Gerald Gros sa 5,8 odsto glasova.

Lider antivakserske stranke „Ljudi, sloboda, osnovna prava“ (MFG) Mihael Bruner dobio je 2,3 odsto glasova, a posljednji je proizvođač cipela Hajnrih Štaudinger.

Ovaj rezultat se neće mnogo promijeniti ni nakon prebrojavanja glasova poslatih putem pošte, a glasačke listiće za glasanje poštom zatražilo je oko 950.000 Austrijanaca.