Bajagi nagrada za životno djelo

48
Foto: Jelena Pešić

Muzičar Momčilo Bajagić Bajaga osvojio je nagradu „Darko Kraljić“ za 2019. godinu, za muzičko stvaralaštvo/životno djelo u domenu popularne muzike, čija će dodjela biti u utorak, 27. oktobra, u sali Udruženja kompozitora Srbije (UKS), saopštili su sinoć iz udruženja.

Odluku je jednoglasno dao stručni žiri u sastavu Radoslav Graić, predsjednik, i kompozitori Vojkan Borisavljević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović.

– Iza Momčila Bajagića je bogata diskografija i veliki broj hitova koji ga smještaju u sam vrh rok scene u Srbiji i eks Jugoslaviji. I danas njegovi koncerti okupljaju brojnu publiku, kako u Srbiji tako i u regionu – naveo je žiri, prenosi B92.

Ističu da je dobitnik nagrade rok muzičar, kompozitor, tekstopisac, gitarista, vokalni solista i frontmen svoje grupe, i pišu o nedavnim uspjesima muzičara i koncertu kojim je obilježio 35 godina umjetničkog rada.

– Stvaralaštvo autora spada u sam vrh popularne muzike na našim prostorima. Njegove kompozicije oduvijek izazivaju duboke emocije kod svih generacija slušalaca, a pjesma „Moji su drugovi“ predstavlja nezvaničnu himnu svih raseljenih ljudi sa prostora bivše Jugoslavije – zaključio je dirigent i kompozitor Vojkan Borisavljević u ime cijelog žirija.

Muzikolog Ivana Trišić, predsjednica Udruženja, kaže da stvaralašto Momčila Bajagića odlikuje neiscrpna muzička mašta, neposrednost i nenametljivost izraza u tumačenju samog autora, kao i emotivnost koja se neodoljivo prenosi na slušaoce, a stihovi koje sam piše za svoje pjesme, imaju umjetničku vrijednost i nezavisno od muzičkog sadržaja.

Na svečanosti u utorak u Mišarskoj ulici 12-14 povodom nagrade govoriće kompozitor Rade Radivojević, potpredsjednik UKS-a, Petar Peca Popović, rok novinar i publicista, i Srđan Marjanović, predsjednik Sekcije kompozitora džez i zabavne muzike UKS.

U muzičkom dijelu programa učestvovaće sam laureat i klavijaturista Aleksandar Saša Lokner, iz zajedničkog benda „Bajaga i Instruktori“, a emitovaće se i video projekcija sa njihovih nedavnih koncerata.

Reditelj ove male svečanosti je Marko Bajagić, prenosi B92.