Bajden: Demokratija je prevladala

14
Foto: independent.co.uk

Džozef Bajden rekao je u prvom govoru nakon polaganja predsjedničke zakletve da je dekomratija prevladala, što su prisutni na ceremoniji ispred Kapitola burno pozdravili.

– Ovo je dan Amerike. Ovo je dan demokratije – rekao je 46. predsjednik SAD i dodao da je upad u Kapitol prije dvije sedmice „ugrozio vrijednost američke demokratije“ i uzdrmao temlje Kapitola.

Bajden je rekao da je su Amerikacni „ponovo naučili da je demokratija dragocjena“ i da je „u ovom trenutku prevladala“ prenio je Bi-Bi-Si.

– Zahavljujem prethodnicima iz obje stranke koji su danas ovdje – rekao je novi predsjednik. Ceremoniji su prisustvali bivši predsjednici Bil Klinton, Džordž Buš i Barak Obama.

Bajden je rekao da je razgovarao telefonom i sa nekadašnjim predsjendikom Džimijem Karterom (96) i odao mu počast na službi kojoj je posvećen čitavog života.

Govoreći o izazovima sa kojima će se suočiti njegova administracija, uključujući pandemiju i uspon „bijelih supremista“, Bajden je rekao da će se suprotstaviti svim preprekama i da će ih savladati.

– Za to je potrebna stvar koja je najteže uhvatljiva od svega u demokratiji: jedinstvo – naglasio je Bajden.

On je rekao da zna da govor o jedinstvu nekima može da izgleda naivno ovih dana i da zna da su snage podjele među Amerikancima duboke i stvarne, te da nisu ništa novo.

– Jedinstvo je put kojim treba ići naprijed – napomenuo je novi predsjednik SAD i opisao američku istoriju kao „konstantnu borbu“ između ideja koje se izgovaraju i stvarnosti koja se živi.

On je pozvao na više uzajamnog poštovanja u društvu i rekao da „galama trebada utihne“, te da se „spusti temperatura“.

Bajden je ukazao na činjenicu da je Kamala Heris postala prva žena na poziciji potpredsjednika u američkoj istoriji.