Bajden i Đinping razgovarali četiri sata, dogovorili nastavak vojnih komunikacija

2
Foto: @POTUS/X

Američki predsjednik Džo Bajden i kineski lider Si Đinping dogovorili su se tokom razgovora u San Francisku da njihove zemlje nastave komunikaciju na nivou dvije vojske i da sarađuju u borbi protiv trgovine drogom.

Dvojica lidera su razgovarala oko četiri sata na imanju u blizini San Franciska i dotakli se niza osjetljivih tema koje su doprinijele zahlađenju odnosa SAD i Kine, prenose američki mediji.

Američki predsjednik je ocijenio da je uspjeh sastanka u tome što su Si i on „jednostavno razgovarali, bili otvoreni jedan prema drugom, tako da nema nesporazuma“.

Bajden je rekao da su se saglasili da nastave vojne kontakte koje je Kina prekinula kada je tadašnja predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi posjetila Tajvan u avgustu 2022. godine.

– Vraćamo se direktnim, otvorenim, jasnim komunikacijama na direktnoj osnovi – rekao je predsjednik SAD.

Bajden i Si su se dogovorili i da će Kina zaustaviti izvoz hemijskih proizvoda koji se koriste u proizvodnji opijata fentanila, koji je vodeći uzrok predoziranja narkoticima u SAD.

– To će spasiti živote – rekao je Bajden, dodajući da cijeni Sijevu posvećenost rješenju tog problema.

Prema dogovoru, Kina će razmotriti situaciju u konkretnim hemijskim fabrikama koje proizvode elemente od kojih se pravi fentanil, rekao je novinarima visoki američki zvaničnik.

Foto: NBC

Kada je riječ o Tajvanu, Si je istakao da Kina nema planove da narednih godina pokrene vojnu akciju protiv ostrva, ali je naveo uslove pod kojima bi se primjenila sila.

– SAD treba da prestanu da naoružavaju Tajvan i da podrže mirno ponovno ujedinjenje Kine – kazao je kineski predsjednik.

Bajden je, sa druge strane, poručio da SAD „vjeruju u status kvo“ i pozvao Peking da poštuje izborni proces na Tajvanu.

On je pozvao Sija da upotrebi svoj uticaj na Iran i pozove tu zemlju da, preko svojih saveznika, ne izvodi napade na američke ciljeve na Bliskom istoku.

Si: Kina je spremna da bude partner i prijatelj Sjedinjenih Država

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je da je Peking spreman da bude partner i prijatelj Sjedinjenih Američkih Država.

Si je u srijedu američkim preduzetnicima u San Francisku, poslije sastanka sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, rekao da ima dosta prostora za bilateralnu saradnju Kine i SAD, prenosi Rojters.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji kazao je da su Si i Bajden imali „veoma dobar“ sastanak koji je bio sveobuhvatan i dubinski.

Prema njegovim riječima, lideri su razmijenili mišljenja o raznim pitanjima u atmosferi međusobnog poštovanja.

– Samit ima strateški značaj i postaće prekretnica u istoriji kinesko-američkih odnosa – ocijenio je Vang.

Predsjednik Kine je prethodno bio u Sjedinjenim Državama 2017. godine.