Bajden izabrao članove svog tima

21
Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Izabrani predsjednik SAD Džozef Bajden imenovao je danas članove svog spoljnopolitičkog tima, među kojima su Entoni Blinken kao novi državni sekretar, Džejk Saliven kao savjetnik za nacionalnu bezbjednost i Linda Tomas-Grinfild kao ambasador SAD u UN.

Bajden je odabrao Alehandra Mejorkasa za šefa Državne bezbjednosti, a nekadašnjeg senatora Džona Kerija za specijalnog predsjedničkog predstavnika za klimu.

Blinken (58) je dugogodišnji Bajdenov pomoćnik, a Tomas-Grinfildova je obavljala visoku diplomatsku funkciju u administraciji predsjednika Baraka Obame.

Saliven je nekadašnji zamjenik jednog Obaminog pomoćnika i visoki politički savjetnik u kampanji kandidata demokrata na izborima 2016. godine Hilari Klinton.

Mejorkas je advokat kubansko-američkog porijekla koji je služio kao zamjenik sekretara Državne bezbjednosti u Obaminoj administraciji.

Bajden, koji radi iz svog doma u Delaveru, nastavlja realizaciju plana o prenosu vlasti iako administracija aktuelnog predsjednika Donalda Trampa ne sarađuje u tom procesu.

Republikanac Tramp odbija da prizna poraz na izborima održanim 3. novembra i vodi pravni proces za poništavanje rezultata da bi spriječio Bajdena da položi zakletvu 20. januara.