Bajden: Moguće da su mi kanibali pojeli ujaka

10
Foto: AP Photo/Evan Vucci

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden iznio je mogućnost da je njegov ujak koji je učestvovao u pacifičkoj kampanji tokom Drugog svjetskog rata možda postao žrtva kanibala, nakon što je njegov avion oboren iznad Nove Gvineje.

Bajden je to prokomentarisao nakon posjete ratnom spomeniku nestalima u akciji u svom rodnom gradu Skrentonu u Pensilvaniji stavljajući ruku na ugravirano ime Ambrouza Finegana, čiji je avion oboren i čije tijelo nikada nije pronađeno, prenosi Rojters.

– Letio je na jednomotornim avionima i obavljao izviđačke letove iznad Nove Gvineje. Dobrovoljno se prijavio jer neko nije mogao da stigne. Oboren je u oblasti gdje je u to vrijeme bilo mnogo kanibala u Novoj Gvineji – rekao je Bajden novinarima.

On je dodao da Fineganovo tijelo nikada nije pronađeno.

– Ali, američke vlasti su se vratile i pronašle neke dijelove aviona i slično – rekao je Bajden.

On je priču o čovjeku koga je nazvao „ujka Bosi“ već ispričao na odvojenom događaju kao odgovor na navodni komentar republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa da „naivčine i gubitnici“ umiru u borbi.

Tramp je negirao da je rekao tako nešto.

Posljednje opaske o ujaku uslijedile su na kraju nostalgične dvodnevne posjete ključnoj državi Pensilvaniji važnoj za reizbor za predsjednika, a posjeta je uključivala i 90 minuta boravka u domu iz djetinjstva u Skrentonu.