Bajden ne prihvata ruske „crvene linije“

6
Foto: AP Photo/Evan Vucci

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da ne prihvata “crvene linije” Moskve kada je riječ o Ukrajini i da radi na sveobuhvatnim inicijativama da bi otežao invaziju na tu zemlju.

Video-konferencija između Bajdena i ruskog predsjednika Vladimira Putina očekuje se u narednim danima.

Rusija je okupila više od 94.000 vojnika na ukrajinskim granicama, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov. Sa druge strane, Moskva optužuje Ukrajinu i SAD za ponašanje koje doprinosi destabilizaciji i sugeriše da Kijev priprema ofanzivu na istoku Ukrajine, što vlasti te zemlje demantuju.

– Ono na čemu radim je sastavljanje, prema mom uvjerenju, sveobuhvatnog i najsvrsishodnijeg seta inicijativa do sada da bih veoma, veoma otežao Putinu da krene i uradi ono za šta ljudi strahuju da će da uradi – izjavio je Bajden, ali nije naveo detalje.

On je na polasku u Kemp Dejvid rekao novinarima da je Amerika “svjesna poteza Rusije već dugo vremena” i da lično očekuje “dug razgovor sa Putinom”.

– Ne prihvatam ničije crvene linije – rekao je Bajden komentarišući zahtjeve Rusije.

Odgovarajući na pitanje o sankcijama protiv Rusije, Bajden je izjavio da njegova administracija od stupanja na dužnost pokazuje da su SAD i američki savznici “spremni da upotrijebe brojne alate povodom štetnih poteza Rusije”.

– Nećemo oklijevati da u budućnosti iskoristimo te alate – napomenuo je predsjednik SAD.

Portparol Bijele kuće Džen Psaki rekla je na konferenciji za novinare da se razmatra upućivanje bezbjednosne pomoći Ukrajini.