Bajden odobrio slanje oružja Tajvanu

4
Foto: AP Photo/Evan Vucci

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena odobrila je vojni transfer na Tajvan u okviru Programa finansiranja stranih oružanih snaga (Foreign Military Financing – FMF), koji se inače koristi za suverene države, navodi se u objavi poslatoj Kongresu.

Objava, u koju je Rojters imao uvid u srijedu, obavještava kongresne odbore o namjeri Stejt departmenta da izdvoji do 80 miliona dolara FMF sredstava za podršku Tajvanu.

Tajvansko ministarstvo odbrane izrazilo je zahvalnost, ali je reklo da nema komentara o detaljima pomoći, ističući da su Sjedinjene Države već pomogle u jačanju borbenih sposobnosti ostrva prema postojećim politikama i zakonima.

Republikanski poslanik Majkl Mekol, predsjedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, rekao je da mu je drago što administracija „konačno“ pruža FMF Tajvanu.

– Ovo oružje ne samo da će pomoći Tajvanu i zaštititi druge demokratije u regionu, nego će takođe ojačati američki položaj odvraćanja i osigurati našu nacionalnu bezbjednost od sve agresivnije Kineske komunističke partije – rekao je Mekol u izjavi.

Zvaničnik Stejt departmenta potvrdio je objavu Kongresu i rekao da odluka da se Tajvanu pruži pomoć FMF-a ne odražava nikakvu promjenu u politici SAD.

Kina se više puta žalila Sjedinjenim Državama zbog vojne pomoći Tajvanu, a njeno Ministarstvo odbrane reklo je da američka vojska mora zaustaviti sve oblike „vojnog dosluha“ s Tajvanom.

Sjedinjene Države, najvažniji dobavljač oružja za Tajvan, prošli mjesec najavile su paket pomoći u oružju vrijedan do 345 miliona dolara.