Bajden polaže zakletvu u pustom gradu punom vojske

5
Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Novi predsjednik SAD Džozef Bajden (78) položiće danas zakletvu i preuzeće funkciju lidera u zemlji u kojoj su prisutne snažne političke podjele i koja je značajno ugrožena tokom pandemije virusa korona.

Inauguracija novoizabranog predsjednika u Vašingtonu biće obavljena na do sada nezabilježen način – Bajden i njegova potpredsjednica Kamala Haris položiće zakletvu u pustom gradu punom vojske.

Stanovnicima Vašingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtuelno prate inauguraciju 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država kako ne bi rizikivali zarazu virusom korona. Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i veliki broj pripadnika snaga bezbjednosti koji su raspoređeni po zabarikadiranom gradu, šokiranom posljednjim upadom na Kapitol 6. januara.

Odlazeći predsjednik SAD-a Donald Tramp neće prisustvovati svečanosti. Kad Bajden u podne po lokalnom vremenu bude polagao zakletvu Tramp će već biti na putu za Floridu čime je prvi put prekinuta dosadašnja tradicija prenosa vlasti.

U oproštajnom govoru Tramp je poručio da je ponosan što u svom mandatu nije počeo ni jedan rat i da je za to vrijeme stvoren snažan pokret čija je ideja bila da se služi američkom narodu, iz kojeg najbolje tek predstoji.