Bajden pozvao republikance da ne gube vrijeme i da se pridržavaju dogovora

4
Foto: AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je danas republikance da ne gube vrijeme i da se pridržavaju dogovora o budžetu koji je postignut između republikanskog rukovodstva u Kongresu i Bijele kuće o finansiranju vlade.

– Vrijeme je da se okonča upravljanje uz pomoć krize i da držite riječi kada je date u Kongresu. Prije nekoliko mjeseci nakon dugih pregovora između mene i predsjednika Predstavničkog doma Kevina Mekartija, postigli smo budžetski sporazum upravo da bi se izbjegla konstruisana kriza kojoj smo upravo bili svjedoci. Očekujem da Mekarti i republikanci u Kongresu ispoštuju svoju riječ i održe dogovor koji je postignut prije nekoliko mjeseci – rekao je Bajden u obraćanju povodom usvajanja prijedloga zakona o finansiranju u narednih 45 dana.

Američki predsjednik je takođe rekao da je „umoran od ove politike visokog rizika“ nakon što je juče potpisan nacrt zakona o privremenom finansiranju vlade.

Bajden je nakon potpisivanja kratkoročnog dogovora o finansiranju, koje ne uključuje pomoć Kijevu, rekao da Vašington neće odustati od podrške Ukrajini.