Bajden: Staćemo u odbranu Tajvana

6
Foto: CNBC

SAD će stati u odbranu Tajvana i imaju obavezu da brane ostrvo na koje Kina polaže pravo, rekao je danas američki predsjednik Džozef Bajden, ali je Bijela kuća kasnije saopštila da nema promjene politike prema ostrvu.

– Da, imamo obavezu da to učinimo – rekao je Bajden, odgovarajući na pitanje da li će Amerika stati u odbranu Tajvana, koji se žalio na pojačan vojni i politički pritisak Kine da prihvati kineski suverenitet.

Prema po zakonu, SAD treba da Tajvanu pruže sve načine za odbranu i prate politiku „strateške neodređenosti“ da li će vojno intervenisati za zaštitu ostrva u slučaju napada Kine.

Bijela kuća je saopštila da Bajden nije objavio bilo kakvu promjenu američke politike, kao i da nema nikakve promjene. U saopštenju nije bilo komentara o tome da li su Bajdenove riječi pogrešno protumačene.

– Američki odbrambeni odnosi sa Tajvanom regulisani su sa Zakonom o odnosima sa Tajvanom. Pridržavamo se svojih obaveza u skladu sa Zakonom i nastavićemo da podržavamo samoodbranu Tajvana, te da se protivimo bilo kakvim jednostranim izmjenama statusa kvo – ističe se u saopštenju.