Bajden traži nove milijarde zbog ruskog uranijuma

10
Foto: Samuel Corum/Bloomberg

Administracija Džozefa Bajdena traži od Kongresa više od dvije milijarde dolara da bi smanjila američku zavisnost od kupovine ruskog uranijuma.

U pozadini činjenice da SAD nisu uspjele da usvoje pun budžet za sljedeću godinu, Bajden nastavlja da traži od Kongresa sve veće količine novca – prenose analitički portali.

Ovog puta Bijela kuća traži novac za značajno povećanje kapaciteta za obogaćivanje uranijuma. Riječ je o iznosu od 2,2 milijarde dolara.

Prema sadržaju dokumenta koji je distribuisala Bijela kuća, SAD bi trebalo da obogate uranijum u velikim količinama kako bi smanjile zavisnost od Rusije u ovoj oblasti.

Ukupno, za fiskalnu 2024. godinu, od Kongresa je zatraženo da obezbijedi šest milijardi dolara kako bi se osigurala „bezbjednost i energetska nezavisnost zemlje“.

Od toga, 2,2 milijarde Bajden želi da se iskoristi za proširenje kapaciteta za uranijum HALEU /uranijum obogaćen do 20 odsto/.

Bijela kuća napominje da je u svjetlu ukrajinskih događaja smanjenje rizika za američku ekonomiju, povezanih sa zavisnošću od ruskih izvora uranijuma – prioritet.

Prema nekim izvještajima, prije početka rata u Ukrajini, oko 50 odsto obogaćenog uranijuma koji koriste američke nuklearne elektrane dolazilo je iz Rusije.