Bajdenov sin Hanter pod istragom zbog poreza

31
Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Američki savezni istražni organi ponovo su pokrenuli istragu protiv Hantera Bajdena, sina izabranog američkog predsjednika Džozefa Bajdena. Na preporuku američkog ministarstva pravde, istraga je suspendovana i zabranjene su bilo kakve aktivnosti koje su mogle da utiču na ishod predsjedničkih izbora u SAD.

Hanter Bajden već je bio na udaru republikanaca tokom predizborne kampanje, a poslije višemjesečne pauze izjavio je da je pod istragom zbog sumnje da je izbjegavao plaćanje poreza.

– Juče sam prvi put čuo da je tužilaštvo u Delaveru obavijestilo moje pravne zastupnike da je odmrznuta istraga poreske službe. Smatram da je to veoma ozbiljno, ali sam uvjeren da će nakon objektivne i profesionalne istrage spornih pitanja biti potvrđeno da sam moje poslovanje obavljao legalno i prikladno uz svakom pogledu, pa i kada je riječ o porezu – stoji u zvanilčnom saopštenju Hantera Bajdena, koje je prenio Si-En-En.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, američka mreža navodi da se analizira nekoliko finansijskih operacija, uključujući i da li su Hanter Bajden i njegovi saradnici prekršili poreski i zakon o pranju novca poslujući sa stranim državama, prije svega sa Kinom,

Hanter Bajden je bio na udaru kritika predsjednika Donalda Trampa i republikanaca koji su postavljali pitanje sukoba interesa zato što je bio član upravnog odbora energetske kompanije u Ukrajini u vrijeme dok je njegov otac Džo Bajden bio potpredsjednik SAD.