Bakanirsi „pregazili“ Čifse i osvojili 55. Superboul

17
Foto: Mark J. Rebilas/USA TODAY Sports

Predvođeni nezaustavljivim Tomom Brejdijem, Tampa Bej Bakanirsi slavili su ubjedljivo protiv Kanzas Siti Čifsa 31:9, u 55. Superboulu. Brejdi osvojio sedmi trofej u karijeri, prvi sa Piratima, i dokazao da je najbolji igrač američkog fudbala u istoriji.

Iako su važili za autsajdere u duelu sa prošlogodišnjim šampionom, Tampa Bej Bakanirsi su odigrali najbolji meč kada je to bilo najpotrebnije i pobjedom od 31:9 osvojili drugu šampionsku titulu u istoriji franšize.

Ako je ovo bio veliki dan za tim sa Floride, bio je još veći za Toma Brejdija (43), koji je peti put u karijeri poneo MVP priznanje Superboula.

Veteran je sedmi put u karijeri osvojio trofej Vinsa Lombardija, prvi put sa „gusarima“, čime je ušao u istoriju sporta.

Brejdi sada ima više osvojenih trofeja, nego bilo koja franšiza u NFL takmičenju – Nju Ingland (sve sa Brejdijem) i Pitsburg imaju po šest.

Bakanirsi su pitanje pobjednika riješili već u prvom poluvremenu, kada je Brejdi bacio tri tačdaun pasa i to igračima koje je doveo sa sobom u Tampu – dva za Roba Gronkovskog i jedan za Antonija Brauna.

„Poglavice“ nisu ličile na ekipu koja je prošle godine osvojila titulu, a ove bila ubjedljivo najbolji tim u ligaškom delu takmičenja. Odbrana Tampe u potpunosti je zaustavila Patrika Mahomsa, koji je prvi put u NFL karijeri odigrao meč bez tačdaun pasa.

Svih devet poena u Superboulu Čifsi su postigli poslije šuteva za tri poena, dok je odlučujući udarac zadao raning bek Leonard Furnet, koji je zabeležio tačdaun trčanjem.

Brejdi je do kraja meča iskusno kontrolisao vrijeme, odbrana Bakanirsa odradila je svoj dio posla, pa Čifsi nisu uspjeli da priđu end zoni ekipe Brusa Arijansa, koji je tako stigao do svog prvog trofeja u karijeri.

Treba istaći da su Bakanirsi imali određenu prednost, pošto se 55. Superboul igrao na njihovom „Rejmond Džejms“ stadionu.

Na poluvremenu koncert je održao kanadski muzičar Vikend.