Banjac: Izmišljanje lažnih afera samo ojačalo Republiku Srpsku

5
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik Narodne partije Srpske (NPS) u Narodnoj skupštini Darko Banjac izjavio je da je izmišljanje lažnih afera samo ojačalo Republiku Srpsku čiji predsjednik se i danas bori protiv onih koji pokušavaju da fašističkim metodama nešto nametnu, ali u tome neće uspjeti.

– Jedna mala Srpska uspjela je da dobro funkcioniše i da se odupre, te sačuva svoje finansijske tokove, ekonomiju i fiskalni sistem. Zašto se sada ljudi iz opozicije, ako imaju imalo časti i morala, ne izvine građanima jer su lažno optuživali Srpsku i plasirali laži ugrožavajući bezbjednost građana – upitao je Banjac.

On je naveo da se navodna afera „Ikona“ o pravoslavnoj relikviji koju je predsjednik Srpske Milorad Dodik ranije poklonio ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu ispostavila kao apsolutno lažna s obzirom na to da je i Tužilaštvo BiH nedavno o tome obustavilo istragu.

– Nije uspjela namjera da se pokvare odnosi Srpske sa Rusijom i Lavrovom. Sve to je pokazalo da opozicija i ostali, u nedostatku ideja, pokušavaju da lažima i prevarama smanje ugled Srpske i njenog rukovodstva koje štiti Srpsku i njene vitalne interese i nadležnosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom – rekao je Banjac.

On je dodao da su se u navodnoj aferi „Kiseonik“ kao lažne ispostavile optužbe da je kiseonik bio štetan za oboljele, te da je Republičko javno tužilaštvo obustavilo istragu u tom slučaju.

Banjac je podsjetio da je opozicija tu temu ranije dizala na najveći mogući nivo, te da su mnogi neopravdano nazivani kriminalcima i lopovima, iako su spasavali ljudske živote tokom pandemije virusa korona.

On je rekao da se na ove i slične afere nadovezuje aktuelni i neopravdani sudski proces na nivou BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika, koji je samo radio svoj posao.

– Ništa ne možete da uradite, sve je laž. Onda prekršite Dejtonski sporazum i međunarodno pravo u smislu da jedno fizičko lice (Kristijan Šmit), gost u BiH koje nije imenovano u Savjetu bezbjednosti UN, nameće zakone, što je protivno svim konvencijama i principima međunarodnog prava – napomenuo je Banjac.

Onda, kaže, na osnovu toga podižu optužnicu protiv Dodika da bi disciplinovali Srpsku i Srbe, misleći da će Dodik pognuti glavu.

On je izrazio zadovoljstvo što je Srpska pokazala snagu i čvrstinu uprkos stalnom izmišljanju lažnih afera od pojedinaca iz opozicije, političkog Sarajeva i stranih protivnika.

Banjac je konstatovao da se predsjednik Srpske bori i da je aktuelna generacija političara Republike Srpske, na čelu sa Dodikom, spremna da se žrtvuje za njenu budućnost.

– Sve ovo što se radi nije samo suđenje Srpskoj, već opomena kompletnom srpskom narodu koji ovdje živi. Oni ne razumiju koliko smo odlučni, jer je sve što rade protivpravno. Oni nemaju drugog izbora osim da silom i fašističkim metodama pokušaju nešto da nametnu, ali neće im poći za rukom – poručio je Banjac.

Tužilaštvo BiH nedavno je obustavilo istragu o aferi „Ikona“ u vezi sa ikonom koju je 2020. godine srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu diplomatije Rusije Sergeju Lavrovu prilikom njegove posjete BiH. Ukrajinske vlasti su tada saopštile da je ikona iz Luganska i da je odatle ukradena, što nije bilo tačno.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobilo odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se ova ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost.

Republičko javno tužilaštvo takođe je obustavilo istragu o aferi „Kiseonik“ koja je nastala usljed optužbi gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da kiseonik koji se davao pacijentima na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Banjaluci tokom kovid epidemije 2021. godine nije bio zadovoljavajućeg kvaliteta i da ga koriste „auto-limari i auto-lakireri“.

Stanivuković je 2021. godine podnio krivičnu prijavu protiv zvaničnika Srpske u kojoj je tvrdio da UKC za liječenje pacijenata koristi kiseonik koji je registrovan kao tehnički, a ne medicinski, jer TGT „Tehno gas“ nema dozvolu za uvoz i distribuciju medicinskog kiseonika.

Aferu „Kiseonik“ su zvaničnici Srpske okarakterisali tada kao državni udar zbog neosnovanog izazivanja panike i nepovjerenja u institucije Srpske.