Banjac: NPS će nakon izbora postati parlamentarna stranka

42
Foto: NPS

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac izjavio je danas u Banjaluci da će ova stranka u narednih godinu dana pokazati svima da može uspjeti i da će nakon izbora naredne godine biti parlamentarna politička partija.

– Poslije oktobra sljedeće godine NPS će imati više od 30.000 glasova i samim tim postaćemo parlamentarna politička partija, poslije naših, možemo reći, sljedeće godine prvih izbora – rekao je Banjac novinarima prije početka Izborne skupštine NPS-a.

On je istakao da je ovoj stranci 11 mjeseci trebalo da izađe iz lokalnog okvira i da postane na republičkom nivou jedan od političkih faktora.

– Moramo biti iskreni da danas ima mnogo subjekata na političkom nebu Republike Srpske, znamo da je teška borba, ali pokušaćemo našim razgovorom sa narodom, zato se i zovemo Narodna partija Srpske, da se približimo svakom građaninu Srpske, da budemo prepoznatljivi i da u narednih godinu dana pokažemo svima da možemo da uspijemo i da će NPS imati klub poslanika u Nardnoj skupštini – rekao je Banjac.

Foto: NPS

On je istakao da danas nakon 11 mjeseci rada NPS održava Izbornu skupštinu.

– Nalazićemo se na 11 lokacija, centralni događaj je ovde u Banjaluci. Skupština se drži zbog epidemioloških mjera koje propisao Institut za javno zdravstvo i Republički štab na još 10 lokacija, osim Banjaluke – rekao je Banjac.

On je naveo da je na Skupštinu pozvan ukupno 1.001 delegat i da se danas bira Glavni odbor NPS-a, predsjednik stranke, uključujući i Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor.

– U ovih 11 mjeseci smo radili kako bismo održali Izbornu skupštinu, podizali naše opštinske i gradske odbore, kao i organizacionu strukturu – rekao je Banjac.

Foto: NPS

On je istakao da NPS ima više od 33 opštinska i gradska odbora i da će narednih godinu dana ova stranka raditi na tome da u organizacionom smislu pokrije ostali dio Republike Srpske.

Izbornoj skupštini NPS-a prisustvovali su predsjednici i predstavnici koalicionih partija.

Osim potpredsjednika SNSD-a Željke Cvijanović, Izbornoj skupštini prisustvovao je i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, kao i predstavnici Ujedinjene Srpske i DEMOS-a.

Foto: NPS

Banjac: Podrška državotvornoj politici srpskog člana Predsjedništva

Banjac je izjavio da u ovoj stranci smatraju da Narodna skupština Srpske treba da podrži inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o povlačenju saglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH, indirektnim porezima i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH.

– Mi u NSP-u mislimo da uopšte oko toga ne treba biti rasprave. Tu je stvar jasna. Nacionalna osvještenost znači da Narodna skupština treba da podrži, sve, pogotovo pitanja od vitalnog značaja za Republiku Srpsku kada srpski član Predsjedništva, bez obzira kako se zvao, to pokrene na nivou BiH, jer je to koncept funkcionisanja ove zemlje – rekao je Banjac novinarima u Banjaluci.

Banjac je istakao da je nasilnim putem mijenjan Dejtonski sporazum, pa su tako nastali Ustavni sud BiH, VSTS, Oružane snage i mnogo toga drugog, te da će NPS podržati da se Srpskoj vrate sve nadležnosti.

Foto: NPS

On kaže da BiH ne može funkcionisati na nasilnim promijenama Dejtonskog sporazuma i nametanjima koje su preduzimali visoki predstavnici i dio međunarodne zajednice.

– Visoki predstavnici su učinili sve da promijene, odnosno da prekrše Dejtonski sporazum – rekao je Banjac i dodao da mirovni sporazum sada ne liči na onaj koji je potpisan u Dejtonu.

Prema njegovim riječima, jedini način za opstanak srpskog naroda u BiH jeste očuvanje Republike Srpske i izvornog Dejtona.

– Zato je prioritet svih prioriteta – državotvorna, nacionalna politika. Naravno da ćemo po tom pitanju podržati ne samo našeg najjačeg koalicionog partnera – SNSD, već i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika – poručio je Banjac.

Foto: NPS