Banjac: Plan djelovanja predstavlja budućnost očuvanja Republike Srpske

9
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Lider NPS-a Darko Banjac izjavio je da plan koji su danas potpisali predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske predstavlja budućnost očuvanja Srpske i da će se kroz ovaj dokument štiti sve i jedna nadležnost Republike.

Banjac je kao bitno istakao dva pravca djelovanja koji se tiču plana, od kojih je prvi zaštita Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, navodeći da je potrebno povući sudije iz Ustavnog suda BiH koji dolaze iz Republike Srpske.

On je naveo da onda takav Ustavni sud nije legitiman i sve odluke koje bude donosio neće biti legitimne na teritoriji Srpske.

Drugi cilj je, kaže Banjac, zaštita Srpske u nacionalnom kontekstu i njene nadležnosti, istakavši kao paradoks udar na njenu imovinu.

– Ako se ovako nastavi u budućnosti, moraće se ozbiljno razgovarati o razdruživanju sa drugim entitetom jer moramo štiti Srpsku – rekao je Banjac na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon što je potpisan plan djelovanja.

On je rekao da mu je žao što nije ostvareno apsolutno jedinstvo, podsjetivši da je vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević na sastanku prošle sedmice rekao da su zaključci dobri i da će iznijeti stav i doći na potpisivanje.

Pozvan je, dodao je Banjac, da stavi zaključak koji hoće, rečeno mu je da će biti stavljen u plan budućeg djelovanja, ali nijedan nije stigao već se sada se govore neki razlozi.

– Stvari su jasne, razmišljamo različito politički, ali oko zaštite Republike Srpske nema rasprave. Republika Srpska mora biti iznad svega i zato smo ovo potpisali – istakao je Banjac.

On smatra da se mora razmišljati o donošenju Izbornog zakona Republike Srpske, jer se Srpska nikada nije odrekla te nadležnosti.

– To je naše pravo i u tom pravcu treba da razmišljamo – rekao je Banjac.

Predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske potpisali su plan o postupacima djelovanja organa Republike Srpske i predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH o zaštiti imovine.

Plan je potpisan na sastanku u Banjaluci kojem su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

Na sastanku su bili i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak i NDP-a Bojan Šapurić.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red.

Dodik je istakao da su oni koji nisu prisustvovali današnjem sastanku odlučili da budu izdajnici Republike Srpske.